Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Fizik Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 167

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 167 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fizik Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 167

“Rezonans” deneyinde yan yana getirilmiş özdeş diyapazonlardan biri titreştirildikten sonra kollan tutulduğunda ürettiği ses kesilir. Buna rağmen diğer diyapazonun aynı frekansta titreşerek ürettiği ses duyulur. İkinci diyapazona vurulmadığı hâlde titreşip ses çıkarmasının nedeni rezonans olayıdır.

Bir salınım ya da titreşim hareketine aynı frekansta periyodik bir etki uygulandığında hareketin genliği büyür. Bu olaya rezonans denir.

Cisimlerin şekline, yapıldığı maddenin cinsine ve esnekliğine bağlı olarak sahip olduğu frekansa doğal frekans denir. Salınım yapan salıncağa, kendi frekansında küçük itmeler şeklinde kuvvet uygulanması sonucunda salıncak yükselebileceği en yüksek noktaya kadar yükselir.

Rezonans olayının müzik, tıp, haberleşme gibi birçok alanda yararlı uygulamaları vardır. Rezonans olayı, müzik aletlerinin gövdelerinin biçimlendirilmesinde önemli rol oynar.

Görüntüleme amaçlı kullanılan MR (Manyetik Rezonans) cihazlarındaki radyo dalgaları ile vücuttaki hidrojen atomları rezonansa getirilmektedir (Görsel 3.20).

1940 yılında ABD’de inşa edilen dünyanın üçüncü büyük asma köprüsü olan Tacoma Narrows (Takoma Narovs) Köprüsü, yapıldıktan kısa bir süre sonra yıkılır. Bu olay rezonans ile ilgili tarihte bilinen en ilginç olaylardan biridir. 140 km/h süratle esen rüzgâra dayanabilecek bir yapıda inşa edilen köprü, 67 km/h süratle esen rüzgâra dayanamamıştır (Görsel 3.21: a). Rüzgârın frekansı köprünün doğal frekansına yakın değerlerde olduğundan köprü rezonansa gelmiş ve titreşim genliği arttığı için yıkılmıştır (Görsel 3.21: b).

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 167 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!