10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 19 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Fizik Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 19
Deneyin Yapılışı
1. Adım: Güç kaynağını 3 V olacak şekilde ayarlayınız. Uzunluğu 1 m olan İnce bakır teli ampermetreye devredeki gibi seri bağlayınız. Güç kaynağını açarak ampermetrede okunan değeri Tablo 1 ve 2’de yerine yazınız.
2. Adım: Güç kaynağını kapatınız. 1 m uzunluğundaki ince bakır telin yerine 0,5 m uzunluğundaki ince bakır teli bağlayınız ve güç kaynağını açarak ampermetrede okunan değeri Tablo 1 ’e yazınız.
3. Adım: Güç kaynağını kapatınız. 0,5 m uzunluğundaki ince bakır teli çıkarıp yerine 1 m uzunluğundaki kesiti 2,5 mm2 olan kalın bakır teli bağlayınız ve güç kaynağını açarak ampermetrede okunan değeri Tablo 1’e yazınız.
4. Adım: Güç kaynağını kapatınız. 1 m uzunluğundaki kalın bakır teli çıkarıp yerine 1 m uzunluğundaki ince demir teli bağlayınız. Güç kaynağını açarak ampermetrede okunan değeri Tablo 2’de yerine yazınız.
Sonuç ve Değerlendirme
1. Tablo 1’i inceleyiniz. Bakır telin uzunluğunu azalttığınızda ampermetrede okunan değerde bir değişim gözlemlediniz mi? Arkadaşlarınızla paylaşınız.
- Cevap: Tablo 1’de, bakır telin uzunluğunu azalttığımızda ampermetrede okunan değerde azalma gözlemledik. Bu durum, telin uzunluğunun direnci artırması nedeniyle gerçekleşir. Uzun bir tel, elektrik akımının geçtiği yolda daha fazla direnç oluşturur ve akımın akışını zorlaştırır.
2. Tablo 1’i inceleyiniz. Aynı uzunluktaki bakır tellerin kalınlığına bağlı olarak ampermetrede okunan değerler arasında bir ilişki gözlemlediniz mi? Arkadaşlarınızla paylaşınız.
- Cevap: Tablo 1’de, aynı uzunluktaki bakır tellerin kalınlığına bağlı olarak ampermetrede okunan değerler arasında bir ilişki gözlemledik. Kalın bir tel, daha az direnç oluşturur ve daha fazla akım geçirir. Bu nedenle, daha kalın bir telin kullanılması ampermetrede daha yüksek bir okuma sağlar.
3. Tablo 2’yi inceleyiniz. Uzunluğu ve kalınlığı aynı olan farklı cins tel (bakır ve demir) kullandığınızda telin cinsiyle akım değeri arasında bir ilişki gözlemlediniz mi? Arkadaşlarınızla paylaşınız.
- Cevap: Tablo 2’de, uzunluğu ve kalınlığı aynı olan farklı cins tel (bakır ve demir) kullandığımızda telin cinsiyle akım değeri arasında bir ilişki gözlemledik. Bakır tel, demir tele göre daha az direnç oluşturur ve daha fazla akım geçirir. Bu nedenle, aynı uzunluk ve kesit alanına sahip bakır telin kullanılması ampermetrede daha yüksek bir okuma sağlar.
4. Tablo 1 ve Tablo 2’yi incelemeniz sonucunda elde ettiğiniz bilgilere göre bir iletkenin direncinin büyüklüğünü veren nasıl bir bağıntı elde edilebilir? Arkadaşlarınızla tartışınız.
- Cevap: Tablo 1 ve Tablo 2’de elde ettiğimiz bilgilere göre, bir iletkenin direnci uzunluğuna (L), kesit alanına (A) ve malzeme özelliklerine (özellikle iletkenin direnç katsayısı) bağlıdır. Bu durum, Ohm yasası ile ifade edilir: R = ρL/A, burada R iletkenin direnci, L iletkenin uzunluğu, A iletkenin kesit alanı ve ρ ise iletkenin direnç katsayısıdır. Deney sonuçlarımız, bu bağıntının doğruluğunu doğrulamaktadır.
10. Sınıf Meb Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 19 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap