Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Fizik Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 22

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 22 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fizik Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 22

1.2.1. Elektrik Akımı, Direnç ve Potansiyel Farkı Arasındaki İlişki

Günlük hayatta kullanılan elektrikli cihazların hepsinde direnç (Şekil 1. 6: a) vardır. Dirençlerin kullanım amaçları birbirinden farklıdır. Örneğin dirençler lambalarda aydınlatma, ütüde ısıtma amacıyla kullanılır. Bir elektrik devresinde kullanılan üreteç (Şekil 1.6: b) iletkendeki elektrik yüklerini hareket ettirip akımın oluşması için gerekli potansiyel farkı sağlar. Anahtar (Şekil 1.6: c) ise akımın kontrol edilmesini sağlar. Anahtar kapatıldığında iletken içerisinde akım geçerken açıldığında akım kesilir.

Üreteç, lamba, anahtar ve bağlantı kablolarından oluşan basit elektrik devresi Şekil 1. 7: a’da, devrenin şematik görünümü ise Şekil 1. 7: b’de verilmiştir.

Anahtar açıkken devrede elektrik akımı oluşmaz. Anahtar kapatıldığında üretecin uçları arasındaki potansiyel farkı, devrede akım oluşturur ve lamba ışık verir.

Elektrik devresinde iki nokta arasındaki potansiyel farkı ölçmeye yarayan devre elemanına voltmetre denir (Görsel 1.4).

Voltmetrenin özellikleri aşağıda verilmiştir.

1. Uçları arasındaki potansiyel farkı ölçülecek olan devre elemanına paralel bağlanır (Şekil 1.8).
2. Bağlandığı iki nokta arasındaki potansiyel farkını ölçer.
3. İdeal bir voltmetrenin iç direnci çok büyük olduğundan devreye seri olarak bağlandığında devrenin de direnci çok büyük olur. Bu durumda devreden, ihmal edilebilecek kadar küçük akım geçer ve voltmetreye seri bağlı devre elemanları çalışmaz (Şekil 1.9).

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 22 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!