10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 86 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Fizik Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 86
İnce borulardaki sıvıların kendiliğinden yükselmesine veya alçalmasına kılcallık olayı denir. Barometredeki cıvanın borudan akmadan belirli bir yükseklikte kalması kılcallık olayıyla ilgili değildir. Tüp içerisindeki cıvanın dökülmesine engel olan etki açık hava basıncıdır.
Kılcallık etkisiyle sıvının borularda yükselmesi borunun yarıçapına ve cinsine bağlıyken barometredeki sıvı yüksekliği borunun cinsine, yarıçapına, duruşuna ve şekline bağlı değildir. Kılcal borunun ucunun açık olması kılcallık olayını etkilemezken barometrelerde borunun ucu kapalı olmalıdır. Çünkü boru içerisindeki sıvı yüzeyine açık hava basıncı etki etmemelidir.
Kapalı Kap İçerisindeki Gazların Basıncı
Kapalı bir kaba konulan gazlar, homojen dağılır ve rastgele hareket eder (Şekil 2.20). Gaz basıncı, hareketli gaz moleküllerinin sürekli kabın iç yüzeylerine çarpması sonucunda oluşmaktadır. Kabın iç kısmındaki birim yüzeye, birim zamanda çarpan molekül sayısı artarsa gazın basıncı da artar.
Kaba homojen olarak dağılan gaz moleküllerinin her noktaya birim zamanda çarpma sayısı eşit kabul edilir. Bu nedenle kabın her noktasındaki gaz basıncı da eşit olur.
Kapalı kaplardaki ideal gazların basıncı; gazın hacmine, sıcaklığına ve molekül sayısına (madde miktarına) bağlıdır.
Kapalı bir kaptaki gazların basıncını etkileyen değişkenler aşağıda verilmiştir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Meb Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 86 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap