Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Fizik Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 91

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 91 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fizik Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 91

akciğerlerde yırtılma, beyne oksijen gitmeme gibi olumsuz sonuçlar ortaya çıkar. Buna vurgun yeme denir. Dalgıçlar vurgun yememek için yüzeye yavaşça çıkmalı ve belli yüksekliklerde beklemelidir. Sabırlı bir şekilde beklemeyen dalgıçların kanındaki azot gazının tekrar çözünmesi ve üstlerindeki basıncın yavaş yavaş düşerek normalleşmesi için basınç odalarına alınarak bekletilmesi gerekir.

Basıncın Hâl Değişimine Etkisi

Bir maddenin ısı alarak katı halden sıvı hale geçmesine erime denir. Erirken hacmi büyüyen bakır, demir ve gümüş gibi maddelerde basınç erimeyi zorlaştırır. Basınç artırıldığında erime sıcaklığı da artar. Basıncın artması buz, bizmut ve antimon gibi erirken hacmi küçülen maddelerde ise erimeyi kolaylaştırır, erime sıcaklığını düşürür. Basınç uygulanarak buzun deniz seviyesinde 0 oC’nin altında erimesi sağlanabilir. Kış mevsiminde araçların geçtiği (Görsel 2.22) ve insanların yoğun olarak yürüdüğü yerlerde kara uygulanan basınç sebebiyle kar erken erir.

Elde sıkılan kar topundan suyun damladığı görülür ve kar topuna uygu- [TTİTTI lanan basınç, karın erime noktasını düşürerek erimesini sağlar. Dağların zirvesinde (Görsel 2.23) atmosfer basıncı düşük olduğundan kar geç erir.

Sıvının ısı alıp gaz hâline geçmesine buharlaşma denir. Basınç ile buharlaşma hızı ters orantılıdır. Basınç azaldıkça buharlaşma hızı artar.

Sıvının buhar basıncı ile atmosfer basıncının eşit olduğu sıcaklığa kaynama noktası (sıcaklığı) denir. Sıvının kaynama noktası sıvı yüzeyine etki eden basınca bağlıdır.

Su, deniz seviyesinde 100 oC’de kaynarken deniz seviyesinden yukarı çıkıldıkça açık hava basıncı azaldığından kaynama sıcaklığı düşer.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 91 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!