Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 259 Cevapları Anka Yayınevi

11. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Anka Yayınevi Sayfa 259 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 259 Cevapları Anka Yayınevi

Bu sistem sığacın yapısını oluşturmaktadır. İletken levhalara sığaçların armatürleri denir. Sığaçla- rın yükü bir armatürün yükü kadardır. Elektriksel potansiyel enerji depolama kapasitesine sığacın sığası denir. Sığa C ile gösterilir. Birimi “farad”dır. Fotoğraf makinelerinin flaşlarında birkaç yüz mikrofaradlık sığaçlar kullanılmaktadır. Bir kondansatörün sığası armatürlerin alanı ile doğru orantılı (C + A), armatürlerin aralarındaki mesafe ile ters orantılıdır (C + 1 / d). Sığacın yük depolama kapasitesi levhalar arasındaki ortama da bağlıdır (s). Bir kondansatörün sığası, bağıntısı ile hesaplanır. Sığaç üretece bağlı iken levhalar birbirinden uzaklaştırılırsa sığa değişir, üretecin uçları arasındaki gerilim değişmez, dolayısı ile levhalarda yük değişir. Üretece bağlı olmayan kondansatörün levhalarını birbirinden uzaklaştırırsak yük sabit kalır. Sığa ile potansiyel fark ters orantılı değişir. Aralarında d uzaklığı bulunan, V potansiyel farkı altında yüklenen Şekil 2.34’teki iki iletken paralel levhanın sığası C olsun (K). Sadece potansiyel farkı iki katına çıkarırsak sığa da iki katına çıkarak 2C olur (L). Levhalar arasında bulunan dielektrik ortamın dielektrik katsayısı iki katına çıkarsa sığa 2C olur (M). Sadece uzaklık iki katına çıkarsa sığa yarıya düşerek C/2 olur (N).

Sığacın levhaları arasında düzgün ve sabit elektrik alan meydana gelir. Elektrik alan, levhaların yükü ile doğru orantılıdır. Her iki iletken levhanın yükü iki katına çıkarılırsa levhalar arasındaki elektrik alan ve elektriksel potansiyel iki katına çıkar.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Anka Yayınevi Fizik Ders Kitabı Sayfa 259 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!