Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 133

“12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 133 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 133

Kızılötesi (İnfrared) Işınlar

Tüm cisimler, sıcaklıklarına bağlı olarak kızılötesi ışıma yapar. Fakat bu ışınlar, insan gözü tarafından görülmez. Karanlıktaki bir nesnenin veya çok uzaklardaki bir gök cisminin yaydığı kızılötesi ışınlar, çeşitli cihazlar tarafından yakalanarak görünür hâle getirilebilir. Kızılötesi ışıma yapan cisimler, termal kamerada sıcaklığa göre farklı renklerde görünür. Kırmızı renk yüksek sıcaklığı, mor renk ise düşük sıcaklığı gösterir. Mordan kırmızıya doğru sıcaklık yükselir. Uzaktan kumanda, termal kamera, gece görüş sistemleri ve meteoroloji uydularında kızılötesi ışınlardan yararlanılır. Görsel 3.13’te gösterildiği gibi termal kameralar, kızılötesi ışınları görünür ışığa çevirir.

Görünür Işınlar

Görünür ışınlar, elektromanyetik spektrumun insan gözü tarafından algılanabilen aralığını oluşturur. Tüm nesneler Güneş’ten gelen ışınların bir kısmını yansıtır. Nesnenin yansıttığı ışın, göze ulaşarak görüntüsünün beyin tarafından oluşturulmasını sağlar. Diğer ışınlar nesne tarafından emilir. Görünür bölge renkleri, uzun dalga boyundan kısaya doğru kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi ve mor olarak sıralanır. Görsel 3.14’te görüldüğü gibi beyaz ışık prizmadan geçirilince güneş ışığını oluşturan renklere ayrılır. Gökkuşağının oluşumunda yine kırmızıdan mora doğru ayrılan ışık renkleri görülür.

Morötesi (Ultraviyole) Işınlar

Gözle görülemeyen bu ışınların enerjisi, görünür ışınlardan daha fazladır. Morötesi (UV) ışınların kaynağı genellikle Güneş’tir. UV ışınlar; A, B ve C şeklinde sınıflandırılır. Zararlı UV C ışınlarının tamamı, UV B ışınlarının çok büyük bir kısmı atmosfer tarafından soğrulur. Bu nedenle insanlar, UV A ve az miktarda UV B ışınlarına maruz kalır. Bu ışınlar, güneş yanıklarına ve bronzlaşmaya neden olan ışınlardır. Astronomide uzaya kurulan morötesi ışın teleskopları aracılığıyla uzak yıldızlar ve galaksiler görüntülenip incelenmektedir.

Güneş’ten koruyan losyonlar, UV ışınlara karşı deri üzerinde kısmen koruyucu bir tabaka oluşturur. UV ışınlara karşı koruyucu nitelikteki güneş gözlükleri de UV ışınların zararlı etkilerine karşı gözün korunmasında yardımcı olur. Morötesi ışınlar, su arıtma tesislerinde ve şişe su fabrikalarında, ameliyathanelerde, diş kliniklerinde, berberlerde genellikle mikropları öldürmek için sterilizasyon amaçlı kullanılır. Görsel 3.15’te kurutucu makinenin içinde UV ışınlar altında sterilizasyon işlemi gösterilmektedir. Gıda üretim atölyelerinde sinek türlerinden korunmak, solaryum cihazlarında bronzlaşmayı sağlamak için UV ışınlardan yararlanılır. Banknot ve kredi kartlarında sadece UV ışın altında görülebilen gizli desenler bulunmaktadır. Bunların sahte olup olmadığı UV ışın altında anlaşılabilir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 133 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!