Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Fizik Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 213

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 213 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fizik Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 213

Akımı maksimum yapan gerilime doyma gerilimi denir. Doyma geri- limine ulaşıldıktan sonra gerilim artırılsa da oluşan maksimum akımın (IMax) büyüklüğü değişmez (Şekil 5.16).

• Katot yüzeyine düşürülen fotonların enerjisi metalin eşik enerjisine eşit ise (Ef = E0) metalden elektron koparılır. Kopan elektronlar anot-katot arasında oluşan elektrik alan içerisinde hızlanır. Elektronların kazandığı kinetik enerji elektriksel kuvvet tarafından yapılan iş (W = e • V) kadar olur. Elektronlar EK = e • V büyüklüğünde kinetik enerjisiyle anot levhasına ulaşır ve devrede akım oluşur.

• Katot yüzeyine düşürülen fotonların enerjisi metalin eşik enerjisinden büyükse (Ef > E0) katot levhasından elektron koparılır. Kopan elektronlar E = EK + e • V büyüklüğündeki kinetik enerjiyle anot levhasına çarpar ve devrede akım oluşur.

Maksimum akımı artırmak için katot yüzeyine düşen ışık şiddeti bir başka ifadeyle foton sayısı artırılmalıdır. Kaynak noktasal bir kaynaksa katot yüzeyine yaklaştırılmalı ya da katot yüzeyinin alanı artırılmalıdır.

Anot yüzeyinin artırılması, anot-katot arası uzaklığın azaltılması ve katot levhasına düşürülen fotonların frekansının artırılması maksimum akımın büyüklüğünü değiştirmez. Çünkü maksimum akımın belirleyicisi anot levhasına ulaşan elektron sayısıdır.

Ayarlanabilir üretecin pozitif kutbu fotoselin katot, negatif kutbu fotose- lin anot levhasına bağlandığında (Şekil 5.17) metal yüzeyini maksimum kinetik enerji ile terk eden elektronlar, elektrik alan nedeni ile yavaşlatılır. Bu durumda anot levhasına ulaşan elektron sayısında ve buna bağlı olarak devrede oluşan akımda azalma olur.

Üretecin gerilimi artırıldığında anot levhasına ulaşan elektron sayısı giderek azalır. Bu da devrede oluşan akımın iyice azalmasına neden olur. Üretecin gerilimi artırılarak belli bir değere ulaştığında hiçbir elektron, anot levhasına ulaşamaz ve devredeki akım kesilir.

Anot levhasına ulaşan elektron sayısını sıfırlayarak devreden geçen akımın kesilmesine neden olan gerilim değerine kesme potansiyeli (durdurma gerilimi) denir (Şekil 5.18).

Şekil 5.17’deki gibi oluşturulan devrede katot yüzeyine düşürülen fotonların enerjisi metalin eşik enerjisinden büyükse (Ef > E0) katot levhasından elektron koparılır. Kopan elektronlar metalden bir EK kinetik enerjisiyle ayrılır.

• Ek > e • V ise koparılan elektronlar anot levhasına E = EK – e • V kinetik enerjisi ile çarpar ve devrede akım oluşur.

• Ek < e • V ise koparılan elektronlar anot levhasına ulaşamaz ve devrede akım oluşmaz.

• Ek = e • V ise koparılan elektronlar anot levhasına ulaşamaz ve devrede akım oluşmaz. Bu durumda uygulanan gerilim durdurma gerilimine eşit olur.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 213 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!