Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Fizik Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 263

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 263 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fizik Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 263

6.5.1. LASER Işınlarının Elde Edilişi

LASER kelimesi İngilizce “Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation” (Layt Amplifikeyşın bay Stımulted Emişın of Redieyşın) kelimelerin baş harflerinden oluşmaktadır. LASER ışınları 1960 yılında Theodore Harold Maiman (Tidor Herıld Mimın) tarafından keşfedilmiş, bu keşiften sonra LASER kullanımında önemli gelişmeler olmuştur.

Atom uyarıldığında, temel hâldeki elektronu üst enerji seviyesine çıkar (Şekil 6.8: a). Elektron bu enerji seviyesinde yaklaşık 10-8 s kalarak temel hâle döner. Elektron üst enerji seviyesinden alt enerji seviyesine dönerken iki enerji seviyesi arasındaki enerji farkına sahip foton yayınlar (Şekil 6.8: b). Fotonun enerjisini veren ifade h • f, = E2 – E., şeklindedir.

Uyarılmış atomun bir dış etki olmaksızın temel hâle dönmesi olayına kendiliğinden emisyon (ışıma) adı verilir.

Uyarılmış atom fotonlarla bombardıman edilmeye devam edildiğinde, uyarılma düzeyindeki elektron yoğunluğu artar. Bu olaya tersine birikim adı verilir. Bu şekilde uyarılmış atoma iki enerji seviyesi arasındaki fark kadar enerjiye sahip fotonlar gönderilerek elektronlar temel hâle dönmeye zorlanır. Böylece Şekil 6.9: a’daki gibi atom, aynı enerjiye sahip iki foton yayınlar. Şekil 6.9: b ve Şekil 6.9: c’de görüldüğü gibi zincirleme reaksiyon oluşturulabilir ve sonucunda hemen hemen aynı frekanslı çok sayıda foton elde edilir. Işığın bu şekilde şiddetlendirmesine uyarılmış emisyon, oluşan ışınlara da LASER adı verilmektedir.

Uyarılma seviyesindeki bu atom yoğunluğu uyarıcı fotonlarla bombardıman edilerek temel hâle dönmeye zorlanır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 263 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!