Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 169

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 169 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 169

…yen kavramlardır. Bu iki kavram yanlış olarak sıklıkla birbirlerinin yerine kullanılmaktadır. Sıcaklık bir maddenin hissedilen fiziksel özelliğidir. Duyu organları ile algılanan bir niceliktir. Ancak yalnızca duyu organlarına dayalı sıcaklık ölçümü yanıltıcı olabilir. Bir maddenin ne kadar sıcak ya da soğuk olduğunu bu maddeyi oluşturan taneciklerin sahip olduğu enerji belirler.

Tüm maddelerin tanecikleri hareketlidir, bu nedenle enerjileri vardır. Ancak sıcak ve soğuk maddelerin taneciklerinin hızları dolayısı ile enerjileri farklıdır. Örneğin sıcak ve soğuk havanın moleküllerinin hızları eğer molekülleri görebilseydik Görsel 5.2’deki gibi olurdu.

Sıcak hava molekülleri soğuk hava moleküllerine göre daha hızlı titreşim hareketi yapar. Enerji ünitesinde bir cismin kinetik enerjisinin kütlesine ve hızına bağlı olduğunu öğrenmiştiniz. Aynı kütledeki cisimlerden sıcaklığı yüksek olanın tanecikleri daha hızlı hareket edeceğinden kinetik enerjisi daha büyüktür. Buna göre sıcak hava moleküllerinin kinetik enerjisi soğuk hava moleküllerinin kinetik enerjisinden büyüktür. Bu durumda bir genelleme yapacak olursak sıcak maddelerin taneciklerinin sahip olduğu kinetik enerjinin daha büyük olduğunu söyleyebiliriz.
O hâlde sıcaklık, bir maddenin taneciklerinin sahip olduğu ortalama kinetik enerjinin bir göstergesidir. Maddelerin taneciklerinin ortalama kinetik enerjisi ne kadar fazla ise sıcaklığı da o kadar yüksek olur.

Sıcaklık termometre ile ölçülür ve T sembolü ile gösterilir. SI birim sisteminde sıcaklık biriminin Kelvin (K) olduğunu öğrendiniz. Ancak günlük yaşamda sıcaklık birimi olarak ülkelere göre farklılık göstermekle beraber genellikle celcius (selsiyus) (°C); Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere gibi bazı ülkelerde ise fahrenheit (fahrenhayt) (°F) kullanılmaktadır. Bu birimler, birimlerin birbirlerine dönüşümleri ve termometre çeşitleri ilerleyen konularda detaylı incelenecektir. Bir maddeyi oluşturan taneciklerin yalnızca kinetik enerjileri değil, aynı zamanda taneciklerin potansiyel enerjileri de vardır.

Maddenin tanecikleri katı, sıvı ve gaz hâline göre titreşim, öteleme ve dönme hareketi yapar ve kinetik enerjiye sahip olur. Aynı zamanda çekirdekteki nükleonları (proton-nötron) bir arada tutan kuvvet ve fiziksel, kimyasal bağlardan dolayı madde içerisinde potansiyel enerji depolanır.
Maddeyi oluşturan taneciklerin kinetik ve potansiyel ener jilerinin toplamına iç enerji denir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Ata Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 169 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!