Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 190

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 190 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 190

Katı bir madde dışarıdan ısı almaya başladığında maddenin sıcaklığı artmaya başlar. Bu artış, madde erime sıcaklığına ulaşıncaya kadar devam eder ve bu sıcaklığa ulaşınca madde erimeye başlar. Erime sırasında ısı verilmeye devam edildiği hâlde maddenin sıcaklığı yükselmez.
Erime için verilen ısı, maddenin tanecikleri arasındaki çekim kuvvetlerini zayıflatır. Bunun sonucu tanecikler arasındaki bağ kopar ve madde hâl değiştirerek sıvı hâle gelir. Katının tamamı eriyip sıvı hâle dönüştüğünde sıvının sıcaklığı yükselmeye devam eder. Erime sıcaklığındaki 1 gram maddenin katı hâlden sıvı hâle dönüşmesi için gereken ısı miktarına, o maddenin erime ısısı denir. Erime ısısı “Le” ile gösterilir.

Buzun erime ısısı 334,4 J/g’dır. Yani sıcaklığı 0 °C olan 1 gram buz, 334,4 J’lük ısı verilerek eritilebilir ve 0 °C’ta suya dönüşür (Görsel 5.40). Erime ısısı maddelerin ayırt edici özelliklerinden biridir. Bu nedenle farklı maddelerin erime ısıları farklıdır. Örneğin 0 °C olan 1 gram buzun, 0 °C’ta suya dönüşmesi için 334,4 J’lük ısı gerekirken aynı miktar naftalinin sıvılaşması için 30,2 J’lük ısı gerekir. Bazı maddelerin erime ısısı değerleri Tablo 5.4’te verilmiştir.

0 °C’ta 10 g buzu 0 °C 10 g su hâline getirmek için gerekli ısı miktarı, 0 °C’ta 1 g buzu 0 °C 1 g su hâline getirmek için gerekli ısı miktarının 10 katıdır. Yani katı bir maddenin tamamen eritilebilmesi için gereken ısı miktarı, maddenin kütlesi ile doğru orantılıdır.

Maddenin kütlesi arttıkça erimesi için gereken ısı da artar. Farklı maddelerin eşit miktarlarını eritmek için gereken ısı miktarları farklıdır. Maddenin erime ısısı arttıkça erimesi için gereken ısı da artar.

Buna göre katı bir maddenin m gramını tamamen sıvı hâle getirmek için gereken ısı miktarı (Qe) ise bağıntısı ile hesaplanır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Ata Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 190 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!