Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 195

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 195 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 195

…kuvvetlerinin azalmasına ve taneciklerin bağımsız hâle gelmesine neden olur. Kaynama sıcaklığındaki 1 g saf sıvıyı, aynı sıcaklıkta 1 g buhar hâline getirmek için gerekli ısı miktarına, o maddenin buharlaşma ısısı denir.

Buharlaşma ısısı “Lb” ile gösterilir. Suyun buharlaşma ısısı 2257 J/g’dır. Yani sıcaklığı 100 °C olan 1 gram suya, 2257 J’lük ısı verildiğinde su buharlaşabilir ve 100 °C’ta buhara dönüşür (Görsel 5.50).

Yoğuşma sıcaklığındaki 1 g saf su buharı, aynı sıcaklıkta 1 g su hâline getirmek için gerekli ısı miktarına, o maddenin yoğuşma ısısı denir. Yoğuşma ısısı “Ly” ile gösterilir. Sıvılar buharlaşırken aldıkları ısıyı yoğuşurken geri verir. Bir başka deyişle kaynama sıcaklığındaki buhar, dışarıya yoğuşma ısısı kadar ısı verdiğinde sıvı hâle geçer. Bu nedenle yoğuşma ısısı buharlaşma ısısına eşittir.

Buharlaşma-yoğuşma ısısı maddeler için ayırt edici bir özelliktir. Bazı maddelerin buharlaşma ısıları Tablo 5.5’te verilmiştir.

Kaynama sıcaklığındaki “m” gram sıvıyı buharlaştırmak için gereken ısı; bağıntısı ile hesaplanır.

Benzer şekilde yoğuşma sıcaklığındaki “m” gram buharın yoğuşurken dışarıya verdiği ısı, bağıntısı ile hesaplanır.

3. Hâl Değişim Grafikleri

Hâl değişimi, bir maddenin sıcaklığı değişmeden tanecikler arası bağ enerjisinin ısı alarak ya da vererek değişmesi sonucu meydana gelir. Katı bir madde, ısı almaya başladığında önce sıvı, sonra gaz hâline geçer. Tersine, gaz hâlindeki bir madde ısı vermeye başladığında önce sıvı, sonra katı hâline geçer (Görsel 5.51).

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Ata Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 195 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!