Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 203

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 203 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 203

Maddelerin sıcaklığı birbirine eşit olduğu zaman net ısı aktarımı durur. Net ısı alışverişi sıfırdır. Isıl denge iki sistem arasındaki ısı alışverişinin sona ermesi yani iki sistemin aynı sıcaklığa ulaşması anlamına gelir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta net enerji alışverişinin (yani ısının) sıfır olmasıdır. Bir sistem diğerine hâlâ enerji aktarabilir ama aynı miktarda enerji de ikinci sistemden birinciye aktarılır. Denge sıcaklığının ısıl dengeye erişmesi sistemlerin ortak sıcaklığıdır. Isıl denge için sistemlerin sıcaklıklarının aynı olması zorunludur. Bunların sıcaklıkları aynı değilse sistemler ısıl dengede olamazlar. Isı aktarımı sıcaklıklar eşitleninceye kadar sürer. Bu durum ısıl denge olarak nitelendirilir. Örneğin sıcaklıkları farklı A ve B maddeleri Görsel 5.56’teki gibi bir araya getirilirse aralarında ısı alışverişi olur. Sıcaklığı yüksek olan A maddesinden sıcaklığı düşük olan B maddesine enerji akışı olur. A ısı verirken B alır. Bir süre sonra her iki madde ısıl dengeye ulaşır ve sıcaklıkları eşit olur. (Görsel 5.56). Maddelerin ısıl dengeye gelinceye kadar aldıkları ve verdikleri ısı miktarları eşittir. Yani

Sıcaklığı 80 °C olan bir sıvı ile 8 °C olan bir sıvı karıştırıldığında sıcaklığı yüksek olan sıvı ısı verir, diğeri ısı alır. Bu ısı alışverişi her iki sıvının sıcaklıkları eşit olana kadar devam eder. Denge sıcaklığı ile ilgili grafik, Grafik 5.12’deki gibi olur. Sıcaklık-zaman grafiği soğuk suyun (mavi çizgi) ve sıcak suyun (kırmızı çizgi) sıcaklıklarının zamana göre nasıl değiştiğini gösterir. Bu grafiğe göre, sıcaklığı 8 °C olan su oda sıcaklığına yani 20 °C’a 15 dakikada ulaşmış, sonra hep 20 °C’ta kalmış.

Sıcaklığı 80 °C olan madde oda sıcaklığına 15 dakikada ulaşmış, sonra onun da sıcaklığı 20 °C’ta sabitlenmiştir. Hem sıcak hem de soğuk madde mutfaktaki hava ile ısıl dengeye ulaşmıştır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Ata Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 203 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!