Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 224

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 224 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 224

Her maddenin atomları arasındaki uzaklık birbirinden farklıdır. Bu nedenle farklı maddeler aynı miktardaki sıcaklık değişimlerinde farklı oranlarda genleşir.

Maddelerin ne kadar genleşebileceğinin göstergesi genleşme katsayısıdır. Genleşme katsayısı, bir maddenin ısı etkisiyle genleştiği miktarın belirlenmesi için kullanılan katsayıdır. Birim hacimdeki bir maddenin birim sıcaklık değişiminde hacmindeki değişme miktarı olarak tanımlanır. Genleşme katsayısının birimi -1 ’dir. Katılar için boyca, yüzeyce ve hacimce genleşme söz konusudur. Genleşme katsayısı boyca uzama katsayısıdır. Bu değer maddenin geometrik şekline göre yüzey ve hacimce genleşmeye uygulanır. Genleşme katsayısı katı maddeleri için ayırt edici özellik taşır. 20 °C’ta bazı maddelere ait yaklaşık boyca genleşme katsayılarının değerleri Tablo 5.9’daki gibidir.

Her metalin genleşme katsayısının farklı olmasının teknolojideki en güzel uygulaması metal çiftleridir. Metal çiftleri farklı metallerin birbirine perçinlenmesi ile oluşturulur. Başlangıçta metal çiftini oluşturacak metaller aynı boyda seçilir ve perçinlenir. Isınınca genleşme miktarı fazla olan metal dışarıda, genleşmesi küçük olan metal içeride olacak şekilde, metal çifti kıvrılır. Soğutulunca durum tersine gerçekleşir. Örneğin demir ve çelikten oluşan metal çifti oluşturulmuş olsun. Başlangıçta her iki metalin boyu aynıdır (Görsel 5.91.a). Metal çifti ısıtılmaya başlayınca genleşme miktarı küçük olan çelik içeride olacak şekilde metal çifti kıvrılır (Görsel 5.91.b). Metal çifti soğutulunca genleşme miktarı fazla olan demir daha fazla büzülür. Metal çifti, demir içeride olacak şekilde kıvrılır (Görsel 5.91.c).

Metal çiftlerinin birçok kullanım alanı vardır. Bunların en önemlisi elektrik termostatlarıdır. Termostat, sıcaklığı kontrol altına alarak sabit bir değerde tutmaya yarayan bir alettir. Elektrikli şofben, elektrikli ütü, evlerdeki radyatör türü ısıtıcılar termostatlı aletlerdir.

Bu aletlerde sıcaklık arttığında metal çifti bükülür ve devreyi keser. Bir süre sonra sıcaklık düşünce metal çifti soğuyarak eski durumuna gelir ve devreyi tamamlar. Isıtıcı çalışmaya başlar. Böylece aletin sabit sıcaklıkta çalışması sağlanır.

Yangın alarmlarında da metal çiftleri kullanılır. Sıcaklık arttığında metal çifti yukarı bükülerek elektrik devresini kapatır ve zil çalar. Metal termometrelerde de metal çifti kullanılır.

Yazın, güneşte bırakılan zeytinyağı dolu bir şişenin taştığını bazılarımız gözlemlemiştir. Aynı şekilde su dolu olan tencere

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Ata Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 224 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!