Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 226

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 226 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 226

5. ÜNİTEYİ DEĞERLENDİRELİM

A. Aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Sıcaklık, ısı ve iç enerji kavramlarını açıklayınız.

  • Cevap: Sıcaklık, bir maddenin taneciklerinin sahip olduğu ortalama kinetik enerjinin bir göstergesidir. Maddeyi oluşturan taneciklerin kinetik ve potansiyel enerjilerinin toplamına iç enerji denir. Isı ise sıcaklık farkından dolayı aktarılan enerjidir.

2. Aynı kaynaktan bir bardak ve bir kova su alındığında iç enerjileri için ne söylenebilir?

  • Cevap: Bir kova sudaki tanecik sayısı bir bardak sudan daha fazla olduğu için iç enerjisi daha fazladır.

3. Bir buz dağının iç enerjisi mi yoksa kaynamakta olan bir çaydanlık dolusu suyun iç enerjisi mi daha fazladır?

  • Cevap: Bir buz dağındaki tanecik sayısı bir çaydanlık dolusu sudan daha fazla olduğu için iç enerjisi daha fazladır.

4. Görsel 5.93’teki iç içe geçmiş bardakları kırmadan birbirinden nasıl ayırırsınız?

  • Cevap: Dıştaki bardağın genleşmesi içtekinin ise büzülmesi gerekir. Bu nedenle içtekinin içine buz ya da soğuk su konulmalıdır. Dıştaki ise sıcak suya daldırılmalıdır.

5. Soğuk havalarda aynı odada çıplak ayakla betona ve halıya basıldığında neden beton daha soğuk hissedilir?

  • Cevap: Bunun nedeni betonun ısı iletim katsayısının halıya göre daha büyük olmasıdır.

6. Tren rayları döşenirken rayların arasında neden boşluk bırakılır?

  • Cevap: Sıcaklık artışlarında genleşmeden dolayı rayların eğilim bükülmesini engellemek için rayların arasına boşluk bırakılır.

7. Enerjiyi daha verimli kullanabilmek için neler yapılmalıdır?

  • Cevap: Bu binalarda enerji kaybını en aza indirmek için iyi bir yalıtım yapmak gerekir. Enerji verimliliği yüksek ürünler kullanılmalıdır.

8. Küresel ısınma sonucunda Dünya’mızı bekleyen olası tehlikeler nelerdir?

  • Cevap: İklimin değişmesi,deniz seviyesinin yükselmesi, sel, heyelan, erozyon gibi doğa felaketlerinin artması, atmosferin ozon tabakasının incelmesi vb.

9. Kurşunun erime sıcaklığı 327 °C’tur. Bu sıcaklık cıvalı ya da alkollü termometre ile ölçülebilir mi? Neden?

  • Cevap: Alkollü termometre ile ölçülemez. Çünkü hem alkolün kaynama noktası kurşunun erime noktasından çok düşüktür (78 °C). Cıvalı termometre ile ölçülebilir. Cıvanın kaynama noktası kurşunun erime noktasından yüksektir (357 °C).

10. Görsel 5.94’teki metal top metal halkadan geçmiyor. Metal top şekli bozulmadan halkadan nasıl geçirilir?

  • Cevap:

I.YOL: Halka ısıtılırsa genleşeceğinden metal top kolayca halkadan geçebilir.
II.YOL : Metal top top soğutulursa büzüleceğinden kolayca halkadan geçebilir.

11. Denizler neden karalardan daha geç ısınıp daha geç soğur?

  • Cevap: Bunun nedeni Güneş tarafından aynı derecede ısıtılmalarına rağmen denizlerin ısı sığası büyük olduğundan karalardan ve havadan daha geç ısınır.Yaz mevsimi sona erip sonbahar ayları başladığında hava ve toprak hissedilir şekilde soğurken deniz suyu girilebilecek kadar sıcaktır. Çünkü ısı sığası büyük olan maddeler geç ısındıkları gibi geç de soğurlar.

12. Hâl değişiminin yaşam için önemini açıklayınız.

  • Cevap:

Dünya’daki yaşamın devam etmesinde çok önemli rolü olan su döngüsü maddenin hâl değişimi sayesinde gerçekleşir. Yeryüzündeki sular yerle gök arasında durmadan devam eden bir döngü içindedir. Böylece yeryüzündeki su dengesi sürekli olarak korunmuş

B. Aşağıda verilen ifadeleri okuyunuz. İfadeler doğru ise başına “D”, yanlış ise “Y” yazınız.

  • Cevap:

1. (Y) Isı, bir maddenin taneciklerinin sahip olduğu kinetik enerji toplamıdır.
2. (Y)  Bir maddenin taneciklerinin ortalama kinetik enerjisine bağlı büyüklüğe sıcaklık denir.
3. (Y)  Isı, bir enerjidir.
4. (Y) Sıcaklık barometre ile ölçülür.
5. (D) Atmosferin ısıyı tutma özelliğine sera etkisi denir.
6. (D) Celcius derecelendirilmesinde, buzun erime noktası 0 °C, suyun kaynama sıcaklığı 100 °C kabul edilir.
7. (Y) 40 °C, 20 °C sıcaklığın iki katıdır.
8. (Y) Bir madde hâl değiştirirken maddenin sıcaklığı artar.
9. (D) Isı, iletim yoluyla en iyi katı maddelerde aktarılır.
10. (D) Sıcaklık değişimi maddelerde fiziksel bir değişimdir.
11.((D) Sıvı ve gaz gibi akışkanlarda enerjinin aktarılması konveksiyon yoluyla olur.
12. (D) Genleşme, maddelerde fiziksel bir değişimdir.
13. (D) Sıcaklık değişimi maddenin kütle miktarı ile doğru orantılıdır.

9. Sınıf Ata Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 226 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry