Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 239

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 239 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 239

İngiliz bilim insanı William Gilbert (Vilyım Gilbert) 1600’de, elektriklenmenin kehribarla sınırlı kalmayıp genel bir olay olduğunu açıklamıştır (Görsel 6.5). Benjamin Franklin (Benjamin Fıranklin) (Görsel 6.6) 1747 yılında yaptığı çalışmalarla yüne sürtülmesi sonucu elektriklenmiş kehribar taşlarının ve aynı şekilde sürtünmeyle elektriklenmiş cam çubukların birbirini ittiğini gözlemlemiştir.

Elektrik yüklerinin artı ve eksi olarak belirlenip adlandırılmasını sağlayan Benjamin Franklin, yaptığı çeşitli deneylerin sonucunda elektriğin belirli ortamlarda fazla veya eksik ölçülerde bulunabilen bir sıvı olduğu görüşüne varmıştır. Her ikisinde de elektrik eksikliği ya da fazlalığı bulunan cisimlerin birbirini ittiğini, birinde eksiklik, diğerinde fazlalık olan cisimlerin ise birbirlerini çektiğini fark etmiştir. Fazlalığı artı elektrik, eksikliği ise eksi elektrik olarak adlandırmıştır.

Leiden şişesiyle (Görsel 6.7) ilgili deneyleri de sürdüren Franklin, Leiden şişesinden boşalan elektriğin oluşturduğu ses ve kıvılcımlar ile fırtınalı havalardaki gök gürültüsü ve şimşek arasında bir ilişki olması gerektiğini öne sürmüştür. (Görsel 6.8). Yaptığı elektrik deneylerinde birbirine sürtünen cisimlerin elektrikle yüklendiğini ve bu cisimler arasında kıvılcımlar olduğunu görünce şimşek ve yıldırımın da bir elektrik olayı olabileceğini düşünmüştür. Çünkü biliyordu ki şimşek ve yıldırım, fırtınalı havalarda bulutların aşırı sürüklenmesi sonucunda olmaktadır. Bu düşüncesini ispatlamak için ünlü uçurtma deneyini yapmıştır. Bu deney için uçurtmaya bir anahtar bağlamıştır. Çok güçlü gelen bir fırtına ile ıslanan uçurtma, bulutun içindeki negatif yüklerin etkisi ile hareketlenmiştir. Franklin uçurtmayı yere indirmiş, ardından uçurtmaya bağlı anahtardan kıvılcımlar sıçradığını görmüştür (Görsel 6.8).

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Ata Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 239 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!