Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 241

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 241 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 241

Ernest Rutherford (Ernast Radırford) protonun varlığını ispatlamıştır. Rutherford, deneyleri sırasında atomun çekirdeğinde proton dışında bir parçacığın olması gerektiğini düşünmüştür. 1932 yılına kadar bu gerçeğin varlığı ispatlanamamıştır. 1932’de James Chadwick (Ceymis Çatvik) nötron adı verilen bu parçacığı keşfetmiştir. Bir atom da proton ve elektron sayıları birbirine eşitse atom elektriksel olarak yüksüzdür (nötr). Nötr atom, yüksüz olarak da nitelendirilir. Ancak bu durum atomda hiç elektrik yükü olmadığı anlamına gelmez. Nötr atomlarda pozitif ve negatif yük miktarları eşit olduğundan atom elektrik yükü bakımından dengededir.

Elektriklenme, nötr bir atomdaki elektron-proton eşitliğinin herhangi bir dış etkiyle bozulması sonucu oluşur. Atomun çekirdeğinde bulunan proton ve nötronlar elektriklenmede alınıp verilmez. Bu nedenle atomların, dolayısıyla maddenin elektriklenmesi olayının temelinde maddeyi oluşturan atomların dışarıdan elektron alması veya dışarıya elektron vermesi vardır.

Nötr bir atom elektron alırsa atomdaki elektronların sayısı protonların sayısından fazla olur. Bu, negatif yük miktarının pozitif yükten fazla olması anlamına gelir. Böylece atom, dolayısıyla bu atomlardan oluşan madde negatif yüklenmiş olur (Görsel 6.13.a).

Nötr atom dışarıya elektron verirse atomdaki proton sayısı elektron sayısından fazla olur. Bir başka deyişle pozitif yük miktarı negatif yük miktarından fazla olur. Bu durumda atom, dolayısıyla da madde pozitif yüklenmiş olur (Görsel 6.13.b). Elektriklenmiş cisimlere yüklü cisimler de denir. Cisimlerin yüklerinin bir ölçüsü ve bu ölçünün tanımlandığı bir birim vardır. Yük (Q ) ya da (q) sembolü ile gösterilir. Uluslararası Birim Sistemi’nde (SI) yük birimi coulombdur (kulon). Yük birimi ( C) ile gösterilir. Elektronun yükünü qe ile gösterirsek olur.

Coulomb, bir saniyede bir amper taşıyan elektriksel iletkenin enine kesitinden geçen yükün değeri olarak tanımlanır. Elektrik yükünün miktarı bir elektrik ölçer ile doğrudan ölçüle- bildiği gibi balistik galvanometre ile de dolaylı yoldan ölçülebilir. George Stoney (Corç Sitoney) 1891 yılında elektron biriminin, elektriksel yükün temel birimi olduğunu öne sürmüştür. Doğadaki en küçük elektrik yükü elektronun yüküdür. Bundan dolayı elektronun yüküne elemanter yük (ey) veya yükün temel birimi denir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Ata Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 241 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!