Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 243

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 243 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 243

aynı miktarda zıt yük oluşacağını ileri sürmüştür. Örneğin nötr bir cam çubuk ipekli kumaşa sürtüldüğünde cam çubukta ne kadar pozitif yük fazlalığı varsa ipekli kumaşta da o kadar negatif yük fazlalığı oluşur. Cam çubuk ipekli kumaşa sürtüldüğünde elektron geçişi olmuştur. Ancak cam çubuğun ve ipekli kumaşın sürtünmeden önceki ve sonraki yükleri eşittir. Bir başka deyişle sürtülmeden sonra cam çubukla ipekli kumaşın toplam yükü sıfırdır.

Bu, “Herhangi bir elektriklenme işleminde elektrik yükünün toplamı sıfır olur.” şeklinde ifade edilen yüklerin korunumu yasasıdır. Yani elektrik yükleri yoktan var, vardan yok olmaz.

9.6.1.1. Elektrikle Yüklenme Çeşitleri

Amaç: Elektrikle yüklenme çeşitlerini örneklerle açıklamak.

Maddeler hangi yöntemlerle elektriklendirilebilir?

Bir tarağı saçınıza sürttükten sonra küçük kâğıt parçalarına yaklaştırılırsa kâğıt parçalarını çektiği görülür. Bunu nemli bir ortamda yapmak neden zordur?

Cisimler birbirine temas ettirilmeden de elektriklendirilebilir mi? Nasıl?

Bütün maddelerin nötron dışında elektrik yükü taşıyan proton ve elektronlardan meydana geldiğini biliyorsunuz. Maddelerin doğal hâllerindeyken taşıdıkları pozitif ve negatif yük miktarı eşit olduğundan dışarıya karşı hiçbir elektriksel etki göstermediklerini, bu durumda maddenin nötr olduğunu da biliyorsunuz. Maddelerin elektrikle yüklenmesi elektron alarak ya da vererek yük dengesinin bozulması demektir. Elektriklenme ile ilgili yapılan deneyler sonucunda aynı cins elektrikle yüklü cisimlerin birbirlerini ittiğini, zıt cins elektrikle yüklü cisimlerin ise birbirlerini çektiğini göstermiştir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Ata Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 243 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!