Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 52

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 52 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 52

Akü kullanıldıkça sülfürik asit akü içindeki kurşun plakalarla tepkimeye girerek kurşun sülfata (PbSO4) dönüşür. Bu durum akü sıvısının özkütlesinin azalmasına neden olur. Dolu bir aküde yaklaşık 1,3 • 103 kg/m3 olan özkütle boşalmış aküde 1,15 • 103 kg/m3 seviyesine kadar iner. Benzer biçimde arabaların radyatörlerinde antifriz kullanılır. Antifriz, su ve etilen glikol (etandiol) çözeltisidir. Antifriz, radyatörü ve soğutma sistemini pas, korozyon ve donmaya karşı korumak için kullanılır. Çözeltinin donma noktası glikol derişimine bağlıdır. Bu nedenle antifrizin donma noktası hidrometre (Görsel 2.18) denen bir aygıt yardımıyla özkütlesi ölçülerek bulunur. Böylece iklim koşullarına göre araçlara konulacak antifrizin donma noktası ayarlanır. Toplumumuzun sanatsal faaliyetleri içinde önemli yer tutan ebru sanatının yapılmasında da özkütleden yararlanılır. Kâğıt bezeme sanatlarının en önemli dallarından biri olan ebru sanatının ne zaman ve hangi ülkede ortaya çıktığı bugün itibarıyla tam olarak saptanamamıştır. Ancak doğu ülkelerine özgü bir süsleme sanatı olduğu bilinmektedir.

Orta Asya kökenli en eski sanatlarımızdan olan ebru sanatı, birtakım malzemelerle yoğunluğu artırılmış su üzerine doğadan elde edilen boyaların serpilmesi ve sonrasında ya olduğu gibi ya da birtakım aletler yardımıyla oluşturulan desenlerin kâğıda alınmasıyla yapılır. Herhangi bir suyla ebru yapılamaz. Yapışkanlık ve kıvam veren bir malzemeyle suyun yoğunluğunun artırılması gerekir. Daha sonra su üzerine serpilen boyalarla (Görsel 2.19) desen oluşturulur. Boyalara şekil verilebildikten sonra su üzerinde ortaya çıkan resim kâğıda aktarılır. Görsel 2.20’de bir ebru çalışması görülmektedir.

Kuyumculukta, küçük altın parçacıklarının yabancı maddelerden ayrılmasında özkütle farkından yararlanılır. Altın ve diğer maddelerden oluşan karışım eğik yüzeyden akıtılır. Özkütlesi büyük olan altın parçacıkları eğik yüzeyin üst kısmında kalır ve böylece altın parçacıkları ile diğer madde parçacıkları ayrıştırılmış olur. Özkütle porselen yapımında da önemli yer tutar. Porseleni meydana getiren maddeler öğütülerek çok küçük parçacıklar hâline getirilir. Bu parçacıkların küçüklüğü porselenin kalitesini belirler. Eğer oluşan karışımın özkütlesi yaklaşık
2,5 • 103 kg/m3 ise porselenin istenilen madde karışımı elde edilmiş olur. Özkütleden yararlanılarak günlük yaşamınızda yapılan farklı çalışmalar hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için verilen araştırmayı yapınız.

Araştıralım – Tartışalım

Özkütleden faydalanılan çalışma alanlarını araştırarak arkadaşlarınıza sununuz.

  • Cevap:

9. Sınıf Ata Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 52 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!