Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 61

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 61 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 61

Sıcak çorbanın ısı kaybederek soğuması sonucu yüzeyinde yağ tabakasının oluşması yüzey geriliminin arttığının göstergesidir.

b. Kimyasal Katkılar

Bir sıvının yüzey gerilimini azaltan maddeler sürfaktan olarak isimlendirilir. Sıvıya kimyasal madde eklenmesi, yüzey gerilimini değiştirir. Suyun yüzey gerilimi, eklenen sabun, deterjan ve şampuan gibi maddelerle azalır. Bu durumda temizlik yapmak için neden sıcak su ve deterjan kullanıldığını anlayabilirsiniz.

c. Yoğunluk

Sıvının yoğunluğu arttıkça yüzey gerilimi de artar. Örneğin suya tuz eklenmesi su molekülleri arasındaki çekim kuvvetini artırdığından suyun yüzey gerilimi de artar. O hâlde iyonik özellikli maddelerin eklenmesi suyun yüzey gerilimini artırır. Şeker gibi iyonik olmayan maddeler ise suyun yüzey gerilimin- de herhangi bir değişiklik yapmaz.

ç. Basınç ve Çözünmeyen Sıvı Eklenmesi

Sıvı üzerindeki gaz yoğunluğu çok fazla artırıldığında veya bu sıvı üzerine bu sıvıda çözünmeyen bir başka sıvı ilave edildiğinde sıvının yüzey gerilimi azalır. Örneğin suya yağ eklendiğinde suyun yüzey gerilimi azalacaktır.

Kılcallık

Görsel 2.37.a.b’de görüldüğü gibi farklı kesitteki borular su ve cıva içine batırılırsa borularda, çevresindeki sıvı yüksekliğine göre sıvının yükseldiği veya alçaldığı görülür. Bu olaya kılcallık denir. Borulardaki sıvının yükselip yükselmeyeceği veya alçalıp alçalmayacağı adezyon ve kohezyon kuvvetlerinin birbirine göre büyüklüğüne bağlıdır. Örneğin kılcal boru içindeki su, boru çeperleri tarafından çekilerek adezyon kuvvetlerinin suyun ağırlığı ile dengelendiği noktaya kadar yükselir. Yükselmenin veya alçalmanın miktarı sıvı yüzeyinin dağılmasına engel olan yüzey gerilimine de bağlıdır. Görsel 2.37.a’da suyun kılcal boruda yükseldiği, Görsel 2.37.b’de ise cıvanın seviyesinin düştüğü görülür.

★ Yüzey geriliminin en önemli uygulaması kılcallık olayıdır. Canlıların yaşam faaliyetlerini sürdürmelerinde bu olay önemli rol oynar.

Görsel 2.38’de ağaçların metrelerce yükseklikteki dallarına suyun çıkabilmesi, dolaşım sisteminde kanın kılcal damarlara kadar ulaşabilmesinde kılcallık etkilidir. Bunun yanında kâğıt havluyla ıslak zeminin silinmesi, mumun yanarken ortasındaki fitilin sürekli yanması, kesme şekerin bir ucundan ıslatılması gibi farklı örneklerde kılcallık önemli rol oynar.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Ata Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 61 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!