Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 76

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 76 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 76

9.3.1.2. Hareketin Temel Kavramları

Amaç: Konum, alınan yol, yer değiştirme, sürat ve hız kavramlarını birbirleri ile ilişkilendirmek.

Hareketin bir cismin konum ve yönelimindeki değişim olduğunu öğrendiniz. Şimdi hareketi daha ayrıntılı inceleyebilmek için bazı kavramları açıklayalım.

Konum, bir cismin belli bir referans noktasına göre uzaklığı ve yönü olarak tanımlanır. Konum X sembolüyle gösterilir. Vektörel bir büyüklüktür. Konum vektörü, referans noktasından cismin bulunduğu yere çizilen vektördür (Görsel 3.5). Örneğin trafikte seyreden otomobillerden kırmızı renkli olan otomobil referans alınarak sarı ve mavi otomobillerin herhangi bir andaki konum vektörleri çizilirse Görsel 3.6’daki gibi olur.

Yer değiştirme, cismin daha önce bulunduğu bir noktaya göre konumudur. Başka bir deyişle cismin konumundaki değişim yer değiştirme olarak tanımlanır. Bir noktadan başka bir noktaya giden cismin hareketi, ilk konumdan son konuma çizilen ok ile gösterilir. Çizilen bu ok, cismin yer değiştirme vektörüdür.

Günlük konuşmalarımızda yer değiştirme ve yol ifadelerini sıkça kullanırız. Fakat yer değiştirme ve yol kavramları birbirinden farklı anlamdadır. Bu nedenle bir cismin aldığı yol ile yer değiştirmesi arasındaki farkı iyi belirlemek gerekir.

Yol, cismin hareketi boyunca izlediği yörüngenin toplam uzunluğudur. Dikkat edilirse yol, cismin hareket yönüyle ilgili bir bilgi içermezken yer değiştirme cismin hareket yönüyle ilgili bilgiyi de içerir. Bu nedenle yolun skaler, yer değiştirmenin ise vektörel bir büyüklük olarak sınıflandırdığını hatırlayınız.

Şimdi yer değiştirme ve alınan yol arasındaki farkı bir örnekle açıklayalım.

Görsel 3.7’deki parkta bankın kenarından harekete başlayan Mete, doğuya doğru 200 m bisiklet sürdükten sonra geri dönerek batıya doğru 140 m daha sürmeye devam ediyor. Mete’nin, bisikletini toplam 340 m sürmesine karşın başlangıç noktası olan banktan yalnızca 60 m uzaklıkta olacağına dikkat ediniz.

Mete’nin yaptığı hareketi Görsel 3.8’deki gibi gösterebiliriz. Siyah renkte gösterilen mesafe toplamda 340 m’dir. Bu mesafe Mete’nin aldığı yoldur. Başlangıç noktasını hareketin bitiş noktasına birleştiren kırmızı ok ile gösterilen uzaklık ise yer değiştirme vektörüdür. Yer değiştirme vektörünün büyüklüğü 60 m, yönü ise doğuya doğrudur.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Ata Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 76 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!