Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 86

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 86 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 86

Çevremizde sabit hızlı hareketten farklı hareket türlerinin olduğunu da biliyoruz. Şimdi bunlardan biri olan sabit ivmeli hareketi açıklayalım.

9.3.I.5. Sabit İvmeli Hareket

Amaç: Sabit ivmeli hareketi kavramak.

Pisti kısa olan uçak gemilerinde uçağın havalanabilmesi için hareketinin nasıl olması gerekir?

Trafik ışıklarında duran ve yeşil ışık yandığında hızlanan araçları veya hareket hâlindeyken kırmızı ışığı gördüklerinde yavaşlayıp ışıkta bekleyen araçları günlük yaşamımızda defalarca gözlemleriz. Araçların hızlanma ya da yavaşlama durumları hızlarındaki değişimle açıklanabilir. Bu durumu Görsel 3.151e bir otomobil ile bir kamyonun hareketlerini inceleyerek ve bu araçların hızlarının düzgün arttığını ya da düzgün azaldığını göz önüne alarak açıklayacağız. Hızın eşit zaman aralıklarında eşit miktarlarda arttığını ya da azaldığını varsayalım. Görsel 3.15’te bir kamyon ve bir otomobilin kırmızı ışıkta beklerken ve yeşil ışık yandıktan bir süre sonraki konumları görülmektedir. Aynı sürede otomobil kamyondan daha fazla yer değiştirmiştir. Bu bize otomobilin kamyona göre daha çabuk hızlandığını gösterir.

İvme, bir cismin birim zamandaki hız değişimi olarak tanımlanır. Hız gibi vektörel bir büyüklüktür. a sembolüyle gösterilir. Birimi m/s2 dir. İvmenin yönünün aracın hareketini nasıl etkilediğini doğrusal bir yolda modelleyerek açıklayalım. Görsel 3.16.a’da pozitif x ekseni yönünde hareket eden bir aracın son hızı (Oson), ilk hızından (Oilk) büyük ise hız değişimi AO = (Oson – OHk) pozitif x ekseni yönünde yönelir. İvme, her zaman AO ile aynı yönde yönlenir. Bu nedenle a pozitif x ekseni yönündedir. Böyle bir durumda aracın pozitif x ekseni yönünde hızlandığı söylenir.

Görsel 3.16.b’de pozitif x ekseni yönünde hareket eden bir aracın son hızı (Oson), ilk hızından (Oilk) küçük ise hız değişimi AO = (Oson – Oilk) negatif x ekseni yönünde yönelir. İvme vektörü de AO ile aynı yönde yönelerek negatif x ekseni yönünde olur. Böyle bir durumda aracın pozitif x ekseni yönünde yavaşladığı söylenir.

Düşünelim – Tartışalım

1. Negatif x ekseni yönünde hareket eden arabanın Oson > Oilk

  • Cevap:

2. Negatif x ekseni yönünde hareket eden arabanın Oson < Oilk durumlarını dikkate alarak Görsel 3.16.a.b’dekine benzer modellemelerini tartışarak defterinize çiziniz.

  • Cevap:

9. Sınıf Ata Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 86 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!