Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 94

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 94 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 94

Newton tarafından keşfedilen Kütle Çekim Yasası veya gravitasyon kuvveti, evrendeki herhangi iki cisim arasında kütlelerin çarpımıyla doğru ve aralarındaki uzaklığın karesiyle ters orantılı olarak bir çekim kuvveti uygulanmasıdır, şeklinde tanımlanır. Bu ifadeyi matematiksel olarak modellemek istersek

Matematiksel modelleme incelendiğinde kütle çekim kuvvetinin büyüklüğünün, cisimlerin kütlelerine ve aralarındaki uzaklığa bağlı olduğu çıkarımını yapabilirsiniz.

Cisimlerin arasındaki uzaklığı değiştirmeden kütlelerini artırırsak kütle çekim kuvvetinin arttığını veya cisimlerin kütlelerini değiştirmeyip aralarındaki uzaklığı artırdığımızda da kütle çekim kuvvetinin azaldığını söyleyebiliriz. Çevremizdeki cisimlerin hareketini kuvvet yardımıyla sağlayabiliriz. Cisimlere etki eden toplam kuvvetin büyüklüğüne göre cismin hareket durumu da değişir.

Şimdi kuvvetin etkisiyle herhangi bir cismin bir doğru boyunca hareket durumunu açıklayalım.

Dengelenmiş Kuvvet

Bir cismin başlangıçta durduğunu ya da sabit hızla hareket ettiğini düşünelim. Bu cisme etki eden kuvvetlerin vektörel toplamı (bileşke veya net kuvvet) sıfır ise cisim başlangıçtaki durumunu korur. Yani ya durmaya ya da sabit hızla hareketini sürdürmeye devam eder. O hâlde cisme etki eden net kuvvet sıfır ise cisim dengelenmiş kuvvetlerin etkisindedir denir. Burada önemli olan, cisme etki eden net kuvvetin sıfır olmasıdır.

Görsel 3.27’de halat çekme oyunu oynayan çocuklar görülmektedir. Burada ipe birden fazla çocuk kuvvet uygular. Görsel 3.28’de ipi sağa doğru çekmeye çalışan kişilerin uyguladıkları kuvvetleri toplayarak bunu tek bir kuvvet olarak düşünebiliriz. Yani sağa doğru uygulanan 210 N, 100 N ve 130 N’lık üç kuvveti toplayıp sağa doğru uygulanan net kuvvetin 440 N olduğunu bulabiliriz. Benzer biçimde sola doğru uygulanan kuvvetlerin toplamının da 440 N olduğunu kabul edelim. Bu durumda Görsel 3.29’daki sistemin net kuvveti, her iki yönde uygulanan kuvvetler zıt yönde olduklarından birbirinden çıkarılarak bulunur.

  • Cevap:

9. Sınıf Ata Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 94 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!