Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 200

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 200 Hecce Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 200

5.1.5. Bir Maddenin Sıcaklık Değişimine Etki Eden Değişkenler

Etkinlik 5.1 ve 5.3’te yaptığımız çalışmalarda gördüğümüz gibi ısı verilen ya da ısı alınan maddelerin sıcaklıklarındaki değişme, verilen ya da alınan ısının miktarına, maddenin kütlesine ve türüne bağlıdır. Bu ilişkinin matematiksel modelini öz ısının tanım bağıntısından elde edebiliriz.

Öz ısının tanım bağıntısından hareketle AT’yi veren bağıntı;

Görüldüğü gibi ısı alan ya da ısı veren bir maddenin sıcaklığındaki değişme, ısı miktarıyla doğru, ısı sığasıyla ters orantılıdır. Bir başka deyişle maddeye verilen ya da maddeden alınan ısı söz gelimi 3 katına çıkarsa sıcaklık değişimi de 3 katına çıkar. Eşit ısı verilen ya da eşit ısı alınan iki maddeden ısı sığası büyük olanın sıcaklığındaki değişme, diğerininkine göre aynı oranda az olur.

Isı sığasının sıcaklık değişimine etkisinin doğadaki örneği denizlerin geç ısınıp geç soğumasıdır (Görsel 5.19). Denizlerin ısı sığası karalarınkinden çok büyük olduğundan sıcaklık değişimleri de karalarınkine göre küçük olur.

Bir maddenin aldığı ya da verdiği ısı miktarının matematiksel modelini de yine öz ısının tanım bağıntısından elde edebiliriz. Sözü edilen bağıntıdan;

Burada kütle (m) kilogram, öz ısı (c) J-kg-1-K-1 ve sıcaklık değişimi (AT) kelvin olarak alınırsa ısı (Q) joule olur. Eğer kütle (m) gram, öz ısı (c) cal-g-1-°C-1 ve sıcaklık değişimi (AT) celsius derecesi olarak alınırsa ısı (Q) bu kez kalori olur. Şimdi öğrendiklerimizi soru örnekleriyle pekiştirelim.

Örnek 5.6: Isı sığasının grafik anlamı

Isı ile ilgili bir deneyde X, Y, Z sıvıları için Görsel 5.20’deki grafikler elde edildiğine göre bu sıvıların ısı sığaları hakkında ne söylenebilir?

Çözüm: Isı-sıcaklık grafiğinin eğimi AQ’nun AT’ye oranına eşittir. Bu oran aynı zamanda ısı sığasına eşit olduğundan ısı-sıcaklık grafiğinin eğimi ısı sığasını verir. Görsel 5.20’deki verilere göre X ve Y grafiklerinin eğimleri eşit, Z’nin eğimi bunlarınkinden küçüktür. Dolayısıyla X ve Y sıvılarının ısı sığaları eşit, Z’nin ısı sığası X ve Y’ninkinden küçüktür.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Hecce Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 200 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!