Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 207

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 207 Hecce Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 207

Yoğuşma: Buharlaşmanın tersi olan olaya yoğuşma denilmektedir. Gaz hâlindeki bir madde dış ortama ısı verirse molekül ya da atomların kinetik enerjisi azalır, bunların aralarındaki uzaklık küçülür. Sıcaklığın belli bir değere inmesinden sonra atom ya da moleküller birbirine yapışmaya başlar. Bu olay yoğuşma yani gaz maddenin sıvılaşmasıdır. Gaz maddenin soğuyarak sıvılaşmaya başladığı sıcaklığa yoğuşma sıcaklığı denilmektedir.

Etkinlik 5.5’te gözlemlediğimiz olay da bir yoğuşmadır. Soğutulmuş camın yüzeyine üflediğimizde nefesimizdeki su buharı camın yüzeyine temas edince buhar moleküllerinden cam yüzeyine ısı aktarılır.
Sıcaklığı düşen buhar sıvılaşarak camın yüzeyine çok küçük damlacıklar hâlinde yapışıp buğu dediğimiz tabakayı oluşturur.

Soğuk havada ağzımız ve burnumuzdan duman çıkıyormuş gibi olması, içine buzlu su konulan bardağın yüzeyinin buğulanması (Görsel 5.29); sıcak bir günde kapağı açılan derin dondurucudan buhar çıkıyormuş gibi olması; doğada bulut, sis, çiy, kar, kırağı vb. yayının buğulanması oluşumlar yoğuşmanın diğer örnekleridir.

Burada m, gaz maddenin yoğuşan kısmının kütlesi; Qy yoğuşmayla dışarıya verilen ısı, Ly ise yoğuşma ısısı denilen sabittir. Bu da maddenin ayırt edici özelliklerindendir ve saf bir maddenin yoğuşma ısısı buharlaşma ısısına eşittir. Birimi de doğal olarak diğer hâl değiştirme ısılarınınki gibi J-kg-1 ya da cal-g-1dir.

Gaz hâlindeki bir maddenin sıvılaşmadan katı hâle geçebildiği durumlar da vardır. Gaz hâlindeki madde, donma sıcaklığına ansızın inebileceği kadar soğursa sıvılaşmaya fırsat bulamadan katılaşır. Süblimleşmenin tersi olan bu olaya kırağılaşma denilmektedir. Sonbaharın soğuk günlerinde, bitkiler üzerinde kar taneleri gibi oluşumlar havadaki su buharının kırağılaşmasıdır (Görsel 5.30). Hâl değişimleriyle ilgili olarak buraya kadar verilen bilgileri, Görsel 5.31 ‘deki şemayla özetleyebiliriz.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Hecce Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 207 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!