Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 95

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 95 Hecce Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 95

3.3.1. Kütlenin Davranışı: Eylemsizlik

İçinde bulunduğumuz otobüs ansızın fren yapınca öne doğru savrulduğumuzu, aynı otobüs hızlanırken de arkaya savrulduğumuzu bilmeyenimiz yoktur. Eğer virajı dönen bir otomobilin içindeysek ve dönüş çok hızlıysa bu kez de yana (yolun dışına doğru) itiliriz. Tüm bu olaylar ve benzerleri, maddenin eylemsizlik özelliğinin sonucudur. Eylemsizlik, maddelerin ortak özelliklerinden biridir ve kavram olarak fiziğe İbn-i Sina, Galileo vb. bilim insanlarının çalışmalarıyla girmiştir. Özellikle Galileo’nun bu konudaki çalışması önemlidir.

Galileo’nun Eğik Düzlem Deneyi

Galileo, yaptığı deneylerde, karşılıklı duran iki eğik düzlemden birinin tepesinden bırakılan kürenin diğer eğik düzlemde aynı yüksekliğe kadar çıktığını gözlemler (Görsel 3.47 a). Karşı eğik düzlemin eğimini azaltır, kürenin yine aynı yüksekliğe çıktığını, fakat bu kez eğik düzlemde daha uzun yol aldığını saptar (Görsel 3.47 b).

Karşı eğik düzlemin eğimini azalttıkça aynı yüksekliğe çıkmak için kürenin her defasında daha uzun yol aldığını görür. Bu olaydan hareketle Galileo, bir düşünce deneyi kurgular ve şöyle der: Karşı düzlemi yatay duruma getirirsek (Görsel 3.47 c) ve bu düzlemi sonsuz uzunlukta kabul edersek küre, karşısına bir engel çıkmadıkça hareketini sonsuza kadar sürdürecektir.

Yukarıda anlatılan düşünce deneyi sonucunda Galileo şu iddiada bulunmuştur: Hareket hâlindeki bir cisim hiçbir kuvvetin etkisinde değilse sabit hızla hareketine devam eder. Hareket hâlindeki cisimler, durdurulmaya ya da hızlandırılmaya karşı bir direnç gösterir.

Galileo’nun bu iddiasıyla ortaya koymuş olduğu kavram maddenin eylemsizlik özelliğidir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Hecce Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 95 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!