9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 261 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Fizik Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 261
21. Maddenin sıvı hâldeki öz ısısı, var olan öz ısı değerinden daha büyük olsaydı grafikte ne tür değişiklikler meydana gelirdi?
- Cevap: Grafiğin eğimi azalırdı. Hâl değişimi için gerekli olan ısı miktarı artardı.
22. Londra gezisi planlayan Ayşe, gideceği günlere ait hava sıcaklığının ortalama 50 oF olacağını öğrenir. Sizce hava şartlarına göre bavuluna ne tür eşyalar koymalıdır? Sebebiyle açıklayınız.
- Cevap: 50 oF 10 oC’ye karşılık gelmektedir. Bu nedenle Ayşe yanına kalın kıyafetler almalıdır.
23. Yukarıda verilen K, L ve M sistemlerinin; açık, kapalı veya izole sistemden hangisine model olarak verilebileceğini belirleyiniz.
- Cevap: K: Açık, L: Kapalı, M: İzole
24. Bir öğrenci akşam seyrettiği hava durumundan ertesi günün sıcaklığının 24 oC olduğunu öğrenir. Sabah olup okula gideceği zaman üstüne montunu almaz ve okula gidene kadar üşür. Öğrencinin üşümeyeceğini düşündüğü sıcaklıkta üşümesinin sebebi ne olabilir?
- Cevap: Öğrencinin hissettiği sıcaklığın 24 oC’den daha düşük olmasıdır.
25. Aşağıda verilen görseldeki eşitliği tamamlayınız.
- Cevap: 17 oC
26. Jeolojide ıslak topraklar neden “soğuk toprak” olarak adlandırılmaktadır?
- Cevap: Doğada bazı fiziksel olayların yaşanması ısı, sıcaklık, basınç, nem gibi fiziksel olaylara göre yaşanmaktadır. Atmosferde su baharının bu fiziksel olaylar karşısında farklı şekil ve hallerde yeryüzüne dönmesi mümkündür. Yağışlar nedeniyle yeryüzünde toprak ıslanmaktadır. Bu da gökyüzünde ve yeryüzünde ısıl dengelerin değişmesine neden olmaktadır.Isınan hava yükselir, yükselen hava soğuk hava dalgasıyla karşılaşır ve yağış olarak yeryüzüne döner. Toprağın sıcak olması ve yağışın da gerçekleşmesiyle toprağın ıslanması ve ısı kaybına uğraması söz konusu olmaktadır. Bu nedenle ıslak toprak soğumaktadır. Soğuk toprak olarak adlandırılan ıslak toprak ısı kaybına uğramış olan toprak olarak bilinmektedir.
27. Nükleer santraller de dâhil olmak üzere soğutma sistemlerinde suyun kullanılma sebebi nedir?
- Cevap: Nükleer santrallerde elektrik üretilmektedir. Nükleer santrallerde radyoaktif maddeler kullanılmaktadır. En çok Radyum ve Uranyum atomlarının ham madde olarak kullanılması sayesinde elektrik üretilmektedir. Nükleer santraller elektrik enerjisinin üretilmesinde en etkili santrallerdir.Atomların parçalanması sonucunda çekirdek tepkimelerinin yüksek miktarda ısı meydana getirmesi, tankların ve havzaların etrafını saran su kazanlarının ısınması ve suyun buharlaşması sonucunda buharın kanatçıkları hareketlenndirmesi, bunun da kinetik enerjiye dönüşmesi, kinetik enerji de elektrik enerjisine dönüşmektedir. Suyun kullanılma sebebi buharlaşmanın her sıcaklıkta gerçekleşmesinden hareketle buhar basıncının da yüksek olması sebebiyle su nükleer santrallerde kullanılmaktadır.
28. Aşağıda verilen görselleri öz ısı kavramını kullanarak açıklayınız.
- Cevap:
29. Demir parçası, su içerisine bırakıldığında termal denge oluşuncaya kadar ısı akışı hangi cisimden hangi cisme doğru gerçekleşir?
- Cevap: Demir parçası bir metal olarak ısı tutma kapasitesine sahiptir. Isıyı hapseden metalin enerjisi de yüksek olur. Demir parçası su içerisine bırakıldığında termal denge oluşuncaya kadar ısı akışı gerçekleşir. Isı akışı sıcaktan soğuya doğru gerçekleşmektedir.Isı akışında termal dengenin sağlanması için yüksek enerjili cisimden ve düşük enerjili cisme doğru gerçekleşmektedir. Isı akışında gerçekleşen enerji dengeleri termodinamik yasalara göre gerçekleşmektedir. Demir parçasından suya doğru gerçekleşen ısı akışında enerji ve ısı dengeleri sıfıra inene kadar akış devam eder. Böylece ısıl denge oluşmuş ve korunmuş olur.
30. Termal dengeye ulaşıldığında hangi cismin iç enerjisindeki değişim daha fazla olmuştur?
- Cevap: İç enerjilerdeki değişim birbirine eşittir.
31. Termal dengeye ulaşıldığında hangi maddenin sıcaklığı azalmıştır?
- Cevap: Su
9. Sınıf Meb Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 261 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap