Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları okuyunuz ve doğru seçeneği işaretleyiniz.

“Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları okuyunuz ve doğru seçeneği işaretleyiniz.” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları okuyunuz ve doğru seçeneği işaretleyiniz.

Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları okuyunuz ve doğru seçeneği işaretleyiniz.

  • Cevap: 

18. Derinlikleri sabit ve hK, hL ve hM olan ortamlarda, yarık genişlikleri eşit olan engellere gönderilen doğrusal dalgaların izlediği yol şekillerdeki gibidir.
Buna göre ortamların derinlikleri hK, hL ve hM arasındaki büyüklük ilişkisi nedir?
A) hK > hL > hM
B) hK > hM > hL
C) hL > hM = hK
D) hL = hK > hM
E) hL > hM > hK

  • Cevap: E

19. Aynı anda titreşen özdeş K. ve K2 noktasal dalga kaynaklarının oluşturduğu girişim deseni şekildeki gibidir. Buna göre P, R, S, T ve Z noktalarından hangisi maksimum genlikte titreşir?
A) P
B) R
C) S
D) T
E) Z

  • Cevap: B

20. Aynı anda çalışan özdeş K. ve K2 noktasal kaynaklarının oluşturduğu girişim deseni şekildeki gibidir.
Sürekli çizgiler dalga tepelerini, kesikli çizgiler dalga çukurlarını gösterdiğine göre P, R, S, T ve Z noktalarından hangileri çift tepe noktasıdır?

A) P ve R
B) P ve S
C) Z ve T
D) R ve T
E) Z ve S

  • Cevap: D

21. Derinliği sabit bir dalga leğeninde özdeş K1 ve K2 noktasal dalga kaynaklar aynı anda çalıştırılıyor. Kaynakların ürettikleri dalgalar birbiri içerisinden geçerken leğenin altındaki perdede girişim çizgisi oluşmadığı görülüyor.
Buna göre girişim çizgilerinin oluşması için
I. Kaynaklar arası uzaklığı azaltmak
II. Kaynakların frekansını azaltmak
III. Leğenden bir miktar su almak
İşlemlerinden hangileri yapılabilir?

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I ve II
E) II ve III

  • Cevap: C

22. Çift yarıkta yapılan bir girişim deseninde ışık kaynağı yarıklar düzlemine yaklaştırılırsa
I. Oluşan aydınlık ve karanlık saçak sayısı artar.
II. Merkezî aydınlık saçak genişliği artar.
III. Merkezî aydınlık saçak parlaklığı artar.
İfadelerinden hangileri doğru olur?

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I ve II
E) II ve III

  • Cevap: C

23. Hava ortamında yapılan ışığın tek yarıkta kırınımı deneyinde merkezî aydınlık saçağın yeri değiştirilmeden saçak genişliğini azaltmak için
I. Ortamın kırıcılık indisini artırmak
II. Yarık genişliğini azaltmak
III. Ekran ile yarık düzlemi arasındaki uzaklığı artırmak
İşlemlerinden hangileri tek başına yapılabilir?
A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I ve II
E) II ve III

  • Cevap: A

24. Tek renkli ışık kullanılarak yapılan çift yarıkta girişim deneyinde kırmızı ışık kullanılarak elde edilen merkezî aydınlık saçak için
I. Yeşil ışık kullanılırsa genişliği artar.
II. Perde yarık düzlemine yaklaştırılırsa genişliği azalır.
III. Mor ışık kullanılırsa genişliği azalır.
İfadelerinden hangileri doğrudur?
A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I ve II
E) II ve III

  • Cevap: E

25. Bir elektromanyetik dalga için elektrik ve manyetik alanın yönleri gösterilmiştir.
Buna göre elektromanyetik dalga hangi yönde ilerlemektedir?
A) +x
B) +y
C) -x
D) +z
E) -y

26. Yol kenarında durarak keman çalan müzisyene Eren 2j, Eylül j büyüklüğünde hızla yaklaşırken Gizem j büyüklüğünde hızla müzisyenden uzaklaşmaktadır.
Kemandan çıkan sesin frekansını Eren, Eylül ve Gizem sırasıyla f1, f2 ve f3 olarak işittiğine göre f1, f2 ve f3 arasındaki büyüklük ilişkisi nedir?

A) f1 > f2 > f3
B) f3 > f1 > f2
C) f2 > f3 = f1
D) f2 = f3 > f1
E) f1 > f3 > f2

  • Cevap: C

27. Aşağıdakilerden hangisi elektromanyetik dalgaların ortak özelliği değildir?
A) Yüklü parçacıkların ivmeli hareketiyle oluşur.
B) İlerleyebilmeleri için maddesel ortam gerekir.
C) Enine dalgadır.
D) Elektrik ve manyetik alanda sapmaz.
E) Boşlukta ışık hızı ile yayılır.

  • Cevap: A

28. Bir elektromanyetik dalgayla ilgili
I. Boyuna dalgadır.
II. Elektrik alanda sapmaz.
III. Enerji taşır.
yargılarından hangileri doğrudur?
A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I ve II
E) II ve III

  • Cevap: E

29. Aşağıdaki cihazların hangisinde elektromanyetik dalga kullanılmaz?
A) Ultrason cihazı
B) Mikrodalga fırın
C) X-ray cihazı
D) Televizyon
E) Trafik radarı

  • Cevap: A

30. Trafikteki araçların hızını tespit etmek için radar cihazından otomobillere elektromanyetik dalgalar gönderilir. Radara yaklaşmakta olan otomobilden yansıyıp radar cihazına gelen elektromanyetik dalgaların frekansındaki değişim için
I. Otomobilin hızına göre değişir.
II. Kaynaktan çıkan Jialga frekansına göre büyüktür.
III. Kaynaktan çıkan dalgaların frekansına göre küçüktür.
yargılarından hangileri doğrudur?
A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I ve II
E) I. II ve III

  • Cevap: D

31. Elektromanyetik dalgalar, dalga boyuna göre sıralanarak elektromanyetik dalga spektrumu oluşturulmuştur.
Buna göre verilen dalga çeşitlerinden hangisi elektromanyetik dalga spektrumunda yer almaz?
A) Ses dalgaları
B) Radyo dalgaları
C) Mikrodalgalar
D) Morötesi ışınlar
E) X-ışınları

  • Cevap: A

32. Bir radar f = 1,5 10 s ‘ frekanslı elektromanyetik dalgalar yayıyor.
Buna göre radardan yayılan dalgaların dalga boyu kaç m’dir? (Işık hızı c = 3 10 m/s)
A) 2 101
B) 1,5 102
C) 2 102
D) 3 102
E) 4 10 2

  • Cevap: C

33. I. Çift yarıkta yapılan girişim deneyinde ekran üzerinde aydınlık ve karanlık saçakların oluşması
II. Tek yankta yapılan kırınım deneyinde ekran üzerinde aydınlık ve karanlık saçakların oluşması
III. Çift yarıkta yapılan girişim deneyinde oluşan merkezî aydınlık saçağın tek yarıkta yapılan kırınım deneyinde oluşan merkezî aydınlık saçaktan daha küçük olması
Yukarıdaki ifadelerden hangileri ışığın dalga özelliği gösterdiğinin bir kanıtıdır?
A) Yalnızı
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I ve II
E) I ve III

  • Cevap: D

34. I. Elektromanyetik dalgalar içinde dalga boyu en kısa olanıdır.
II. Radyoaktif çekirdeklerin tepkimelerinde oluşur.
III. Canlı hücrelere zarar verir.
Yukarıda bazı özellikleri verilen elektromanyetik dalga çeşidi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Mikrodalgalar
B) t ışınları
C) Kızılötesi ışınlar
D) Morötesi ışınlar
E) X-ışınları

  • Cevap: B

35. Işığın çift yarıkla yapılan girişim deneyinde oluşan merkezî aydınlık saçağın genişliğini artırmak için
I. Yarıklar düzlemiyle ekran arasına kırılma indisi havanınkinden daha büyük olan saydam bir madde koymak
II. Ekranı yarıklar düzleminden uzaklaştırmak
III. Kullanılan ışığın dalga boyunu artırmak
İfadelerinden hangileri yapılmalıdır?
A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) II ve III
E) I ve III

  • Cevap: D

36. Doppler olayı ile ilgili
I. Kaynağın veya gözlemcinin hareketli olmasıyla gözlemlenebilir.
II. Trafik radarlarından araçların hızının tespitinde Doppler olayından yararlanılır.
III. Tıpta görüntüleme tekniklerinde ultrason cihazında Doppler olayından yararlanılır.
ifadelerinden hangileri doğrudur?
A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I ve II
E) I, II ve III

  • Cevap: E

37. Işığın tek yarıkta yapılan kırınım deneyinde gelen ışığın dalga boyu aynı kalmak şartı ile
I. Yarık düzlemi ile ekran arası uzaklığı arttırmak
II. Yarık genişliğini artırmak
III. Işık kaynağını yarık düzlemine yaklaştırmak
işlemlerinden hangileri tek başına yapılırsa perde üzerinde oluşan saçak sayısı artar?
A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I ve II
E) I, II ve III

  • Cevap: B

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 140 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!