Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 113

“10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 113 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 113

Günümüzden yaklaşık 2300 yıl önce Archi

Medes’in sistemleştirdiği akışkanların kaldırma kuvveti prensibi, bugün hayatın pek çok alanını kolaylaştıran araçların geliştirilmesini sağlamıştır. Görsel 2.89’da görüldüğü gibi yüzlerce hatta binlerce tonluk metal gemiler, kaldırma kuvveti sayesinde suda yüzmektedir. Bu gemilerle tonlarca ticari eşya ve yüzlerce insan, kıtalar arasında taşınabilmektedir. Başta Kanada olmak üzere bazı ülkelerde kesilen ağaç gövdeleri araçlarla taşınmak yerine suyun kaldırma kuvvetinden yararlanılarak nehre bırakılıp ağaç gövdelerinin su akışı yönünde taşınması sağlanır. Su depoları ve rezervuarlarda su yüksekliğini kontrol etmek için kullanılan şamandıralar, kaldırma kuvveti sayesinde işlemektedir. İnsanlar, havuz ve denizde bu kuvvet sayesinde yüzüp spor yaparlar.

Büyük gemilere bakıldığında metalden (çoğunlukla çelik) yapılmış bu gemilerin denizde rahatlıkla yüzdüğü görülür. Oysa herhangi bir çelik cisim, denize bırakılırsa yüzey gerilimini yenmesi durumunda doğrudan dibe batar. Geminin ilk kez suya indirilişinden itibaren bu olayı basamak basamak açalım. Suya ilk kez indirilen bir geminin hacmi yavaş yavaş suya batmaya başlar. Su içinde kalan hacmi de bu batma aşamasında yavaş yavaş artar ve batan hacmi belli bir seviyeye ulaştığında kaldırma kuvveti ağırlığına eşit hâle gelir. Gemiye yük eklendiğinde toplam ağırlık artar.

Bu durumda gemi suya biraz daha batarak gemiye etkiyen kaldırma kuvvetinin artmasına neden olur. Böylece gemi yeniden dengeye gelmiş olur. Görsel 2.90’da bu durum gösterilmiştir. Gemilerin su üzerinde yüzebilmelerinin temel şartı gemilerin öz- kütlesinin suyun özkütlesinden küçük olmasıdır. Bu amaçla gemilerin hacimlerinde büyük boşluklar bulunur. Bunun yanında gemilerin su üstünde dengede kalması da yüzmesi kadar önemlidir. Bunun için gemi hacminin büyük bölümü su içinde kalacak şekilde tabanları kurşun levhalarla kaplanır. Ayrıca gemi tabanına yakın bölümlerde boş odacıklar bulundurulur. Bu odacıklar gemi boşken su ile doldurularak geminin suya daha fazla batması sağlanır. Böylelikle gemi rüzgâr ve dalgalardan çok fazla etkilenmeden dengeli şekilde yüzer.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 113 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!