Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 151

“10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 151 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 151

Doğada dalga ile ilgili ilginç olayların çoğu tek dalga hareketi ile açıklanamaz. Bu olayların açıklanmasına temel oluşturmak için aynı ortamda farklı şekillerde üretilen iki atmanın karşılaşma durumunun incelenmesi gerekir.

DENEY 3.5

Amaç

İki atmanın karşılaşma durumunda meydana gelebilecek olayları kavrayabilme

Araç Gereç

• 2 m uzunluğunda ince yay

Yönerge

1. Görsel a’daki gibi arkadaşınızla birlikte uçlarından tutup germiş olduğunuz yay üzerinde aynı anda başyukarı iki atma oluşturunuz.
2. Atmaların karşılaşma öncesi, karşılaşma esnası ve karşılaşma sonundaki şekillerini ve hareketlerini gözlemleyiniz.
3. Tekrar denge konumuna getirdiğiniz yay üzerinde aynı anda iki baş aşağı atma oluşturunuz.
4. Atmaların karşılaşma öncesi, karşılaşma esnası ve karşılaşma sonundaki şekillerini ve hareketlerini gözlemleyiniz.
5. Görsel b’deki gibi tekrar denge konumuna getirdiğiniz yay üzerinde aynı anda biri baş aşağı diğeri başyukarı olmak üzere iki atma oluşturunuz.
6. Atmaların karşılaşma öncesi, karşılaşma anı ve karşılaşma sonundaki şekillerini ve hareketlerini gözlemleyiniz.
7. Farklı genişlik ve genlikte farklı şekilli atmaların karşılaşma esnasında nasıl şekiller alacağını tahmin ederek denemelerinizi gerçekleştiriniz.

Değerlendirme

1. İki başyukarı ve iki baş aşağı atmanın karşılaşmasından ayrılmasına kadar geçen süreçte neler gözlemlediniz?

  • Cevap: İki başyukarı atmanın karşılaşması sırasında, atmanın uçları birbirine yaklaştığında birbirine dokunarak birleşme eğilimi gösterirler. Atmanın uçları birbirine dokunduktan sonra geriye doğru itme kuvveti oluşur ve atmanın uçları yeniden uzaklaşarak geriye doğru hareket ederler. İki başaşağı atmanın karşılaşması da benzer şekilde gerçekleşir, ancak atmanın uçları karşılaştığında birbirine dolanarak birleşme eğilimi gösterirler. Atmanın uçları birbirine dolandıktan sonra geriye doğru itme kuvveti oluşur ve atmanın uçları yeniden uzaklaşarak geriye doğru hareket ederler.

2. Biri başyukarı ve diğeri baş aşağı iki atmanın karşılaşmasından ayrılmasına kadar geçen süreçte neler gözlemlediniz?

  • Cevap: Biri başyukarı ve diğeri baş aşağı olan iki atmanın karşılaşması sırasında, atmanın uçları birbirini yaklaştığında birbirine dolanarak birleşme eğilimi gösterirler. Birbirine dolanan atmanın uçları arasında geriye doğru itme kuvveti oluşur ve atmanın uçları yeniden uzaklaşarak geriye doğru hareket ederler.

3. Atmaların karşılaşmadan önceki ve karşılaştıktan sonraki şekilleri, hareketleri hakkında neler söyleyebilirsiniz?

  • Cevap: Atmaların karşılaşmadan önceki şekilleri, yay üzerinde gerilmiş birer çizgi gibi görünürler ve hareketsizdirler. Karşılaştıktan sonra, iki başyukarı atmanın uçları birbirine dokunarak birleşme eğilimi gösterirler ve geriye doğru itme kuvveti oluşur. İki başaşağı atmanın uçları ise birbirine dolanarak birleşme eğilimi gösterirler ve geriye doğru itme kuvveti oluşur. Biri başyukarı diğeri başaşağı olan iki atmanın karşılaşması ise birbirine dolanarak birleşme eğilimi gösteririr ve geriye doğru itme kuvveti oluşur. Karşılaşmadan sonra, atmanın uçları tekrar geriye doğru hareket ederler. Farklı genişlik ve genlikteki atmaların karşılaşması, atmanın şekli ve hareketi üzerinde değişik etkiler yaratabilir. Örneğin, daha geniş veya daha genlikli bir atmanın karşılaşması sırasında, birbirine dolanma veya birleşme eğilimi daha belirgin olabilir.

10. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 151 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!