Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 171

“10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 171 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 171

Aynı zamanda sesin şiddeti hem dalganın frekansına hem de genliğine bağlıdır. Frekans arttığında birim alandan birim zamanda geçen dalga sayısı da artacağı için dalganın şiddeti artar. Dalganın genliği, taşıdığı enerji ile doğru orantılı olduğuna göre genliğin artması şiddeti de arttırır. Ses şiddetinin birimi Watt/metrekaredir (W/mP). Ancak ses şiddeti birimi her ne kadar M/m2 olsa da hem bilimsel hem de günlük hayatta ses şiddeti seviyesi olarak telefonun mucidi Alexander Graham Bel’in (Aleksandır Graham Bel) anısına desibel kullanılır. Kısaca dB sembolüyle gösterilir. 10-12 W/m2lik ses şiddeti 0 dB’e karşılık gelir. Bu değer, aynı zamanda insan kulağının duyabilmesi için gerekli en düşük ses şiddeti seviyesidir. 1 W/m2lik ses şiddeti ise 120 dB’e karşılık gelir. Bu değer de insan kulağı için acı verme sınırı olarak kabul edilir. Bazı ses kaynaklarından yayılan ses dalgalarının şiddeti ve dB değerleri Tablo 3.3’te verilmiştir.

Gürültü genel anlamda rahatsız edici istenmeyen sesler olarak tarif edilmekle beraber bilimsel anlamda, 60 dB seviyesinin üstünde olan farklı frekanstaki ses dalgalarının aynı ortamda toplanmasıdır. Kabul edilebilir gürültü seviyesi, kişinin sessiz bir ortamda 1,5 metreden günlük konuşmaları anlamakta güçlük çekmeye başladığı noktadır. Gürültü kirliliği diğer adıyla ses kirliliği ise insanların algılamasını ve işitme sağlığını olumsuz yönde etkileyen, beden ve ruh sağlığını bozan, çalışma verimini düşüren seslerdir. İnsanı rahatsız eden gürültülü sesler, aynı şiddette fakat farklı frekanstaki seslerden daha çok yüksek frekanslı olanlardır. Bir sesin insanı rahatsız edebilecek kadar şiddetli olması, bulunulan yer ve zamana da bağlıdır. Örneğin gündüz musluktan damlayan bir su sesi bizi rahatsız etmezken gece yarısı bu sesten uyuyamayabiliriz.

Görsel 3.49’daki gibi tamamen özdeş iki şişeden birine bir miktar su koyup şişelere metal bir çubukla vurulduğunda boş şişeden ince ses çıkar. Şişedeki su miktarı arttıkça sesin yüksekliği azalır, kalınlığı artar. Bunun nedeni şişeye vurulduğunda hem şişenin hem de suyun titreşmesidir. Boş şişede sadece şişe titreşeceği için şişenin titreşim sayısı yani frekansı ve sesin yüksekliği artar, ses daha ince çıkar. Şişelere üflendiğinde ise boş şişeden kalın ses çıkar. Şişedeki su miktarı arttıkça sesin yüksekliği ve inceliği artar. Bunun nedeni şişelere üflendiğinde sadece hava titreşmesidir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 171 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!