Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 280

“10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 280 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 280

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Verilen bilgiler doğrultusunda 1, 2 ve 3. soruları cevaplayınız.

Işık, kırıcılık indisi az olan ortamdan kırıcılık indisi çok olan ortama geçerken yüzeyin normaline yaklaşacak şekilde kırılır. Işınların aynı ortamlarda kırılma miktarı (kırılma açısı) dalga boylarına yani renklerine göre farklılık gösterir. En az kırılan ışın kırmızı ışık, en çok kırılan ise mor ışıktır. Güneş’ten gelen ışınlardan mavi ışık atmosferdeki gaz atomlarıyla diğer renklere göre daha fazla etkileşerek saçılır (Atmosferde dağılır.). Kırmızı renkli ışığın etkileşimi ise çok daha azdır. Işık atmosfer içinde ne kadar uzun mesafe yol alırsa etkileşimi de o kadar fazla olur.
Cisimlerin görülebilmesi için mutlaka ışığa ihtiyaç vardır. Bu nedenle cisimlerden ^ gelen ışığın göze ulaşması gerekir. İnsan gözü bu cisimleri, ışınların geldikleri ortam farkına göre farklı yer veya uzaklıkta görür. Cisimden gelen ışın, bakan kişi ile aynı ortamdaysa cisim, gelen ışının doğrultu- £ sunda görülür. Cisim farklı ortamdaysa ve cisimden gelen ışın kırılmaya uğruyorsa cisim kırılarak gelen ışının doğrultusunda görülür.

Deniz kenarında ufka bakıldığında güneş tam batma anında Şekil I’deki gibi kırmızıya yakın (turuncu) renkte görünür. Buna göre

1. Güneş, batma anında tam ufuk çizgisinde görünürken gerçek konumu, Şekil II’ye göre hangi doğrultuda olabilir? Nedenini optik kanunlarına göre açıklayınız.

  • Cevap: B doğrultusu konumundadır. Güneş’ten gelen ışınlar atmosfere girdiğinde normale yaklaşarak kırılır. Bu durumda Güneş, kırılarak göze ulaşan ışının doğrultusunda görünür. B’den gelen ışının atmosferde kırılma doğrultusu Güneş’in görülme doğrultusudur. B doğrultusundadır.

a) A doğrultusundadır.
b) Görüldüğü doğrultudadır.
c) Boş

2. Güneş, gündüz sarı renkte görünürken ufukta batma anında neden kırmızıya yakın (turuncu) renkte görünür?

  • Cevap: Akşamları gözümüze ulaşan Güneş ışığı, daha kalın atmosfer katmanının içinden geçer ve atmosferde daha uzun mesafe kat eder. Bu olay sırasında kısa dalga boyundaki mavi ışık atmosferdeki gazla daha fazla çarpışarak bize ulaşması engellenir ve mavi ışığı göremeyiz. Uzun dalga boyundaki kırmızı ışık ise geniş bir atmosfer katmanında yol almasına rağmen atmosferdeki parçacıklarla daha az temasa geçer ve bize ulaşabilir.

a) Atmosferde kırmızı ışık daha az etkileşime girer.
b) Atmosferde mavi ışık daha çok etkileşime girer.
c) Kırmızı ışık atmosferde daha az kırılır.

3. Dünya’nın atmosferi olmasaydı gündüzler daha mı uzun yoksa daha mı kısa olurdu? Neden?

  • Cevap: Daha kısa olurdu. Çünkü Güneş’in hem doğuşunda hem de batışında Güneş’ten gelen ışınlar atmosferde kırıldığı için Güneş doğmadan önce doğmuş görünürken battıktan sonra da batmamış görünür. Daha kısa olurdu.

10. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 280 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!