Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 183

“12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 183 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 183

Bohr Atom Teorisi

Rutherford atom teorisinde elektronların çekirdek üzerine düşmeden hareket etmesi ve çekirdekte bulunan pozitif yüklerin dağılmadan durabilmesi tam olarak açıklanamamışti. Atom teorisindeki bu gibi eksikleri gören Neils Bohr (Görsel 4.1.6), Max Planck (Maks Plank) ve Einstein’ın teorilerini de kullanarak atomik boyutta geçerli olacak yeni bir teori sundu. Bohr, kendi atom teorisinde belirli yörüngelerden bahsetmiş, klasik fiziğin atomik boyutta yeterli olmadığını söylemiştir. Ayrıca teorisinde atom yarıçapı, enerji seviyeleri, uyarılma, iyonlaşma ve ışıma kavramlarını açıklamıştır.

Klasik elektromanyetik teoriye göre Rutherford atom modelinde elektronlar çekirdek çevresinde dönerken sürekli ışıma yapmalıydı. Bohr, ışımaların sürekli olmadığını yörünge kavramını kullanarak anlatmıştır. Atomlarda belirli yörünge kavramını ilk defa Bohr kullanmıştır. Elektronların çekirdekten uzaklıklarını, açısal momentumlarını, enerjilerini yörüngeler kavramını kullanarak ifade etmiştir. Bohr atom teorisinde elektronların hareketi iki hipotez hâlinde anlatilabilir:

1. Elektronlar, pozitif yüklü çekirdek çevresinde Coulomb kuvvetinin etkisiyle ışıma yapmadan kararlı yörüngelerde dolanır.

Çekirdek çevresinde kararlı yörüngelerde dolanan elektronlar (Şekil 4.1.4), her açısal momentum değerini alamaz. Açısal momentum her değeri alamadığı için kesiklidir. Elektronun açısal momentumununun klasik fizikteki açısal momentuma (L=m.v.r) eşit olduğunu söylemiştir. Bohr, yörüngede dolanan bir elektronun açısal momentumunu şu şekilde ifade etmiştir:

Burada L açısal momentum, h Planck sabiti, n ise elektronun dolandığı yörünge numarasıdır (n=1,2,3…).
Bohr, atomun yapısını anlamak için tek proton ve tek elektronu bulunan hidrojeni seçmiştir. Elektriksel kuvvetin sadece proton ve elektron arasında oluşması yine bir kolaylık olacaktı. Çok elektronlu atomlar karmaşık yapıda olduğu için en başta hidrojen ile başlamak mantıklıydı.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 183 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!