Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 307

“12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 307 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 307

6.4.2. NANOMALZEMELER

Nanoteknolojide kullanılan malzemelere nanomal- zeme (Görsel 6.4.2), bu malzemeleri inceleyen bilim dalına da nanomalzeme bilimi denir. Çeşitli metaller, yarı iletken ve yalıtkan maddeler nano boyutlarda incelenirse bu nanomalzemelerin mekanik, manyetik, optik ve kimyasal özelliklerinde büyük değişimler meydana geldiği gözlemlenir. Örneğin normalde altın sarı renktedir ve hiç reaksiyona girmez fakat nano seviyede altın kırmızı renkli ve aktif nano bir malzemedir. Bakırın rengi normalde kırmızımsı olduğu hâlde nano boyutlarda cam gibi şeffaf olur. Nanotekno- loji, malzemelerin bu değişken özelliklerini kullanarak yeni malzeme ve uygulamalar geliştirilmesini sağlar. Bu teknolojinin temelinde iki önemli hedef vardır. Birincisi yeni nanomalzemeler üretmek, ikincisi ise büyük boyutlu maddelerin atomik yapısında değişimler yaparak bu maddelere yeni özellikler kazandırmaktır.

6.4.3. NANOMALZEMELERİN KULLANIM ALANLARI

Nanoteknoloji ile üretilmiş birçok ürün farkında olunmasa da hayatın önemli bir parçası hâline gelmiştir. Organik ışık yayan diyotlar (OLED), fotovoltaik filmler, çizilmeyen ve kendini temizleyen camlar, leke tutmayan kumaşlar, akıllı kumaşlar, biyolojik implantlar, nanoparçacıklı boyalar, karbon nanotüp örnekleri nanoteknoloji ile üretilmiştir. Bunların yanında tekstil sektöründe karbon liflerden yararlanılarak su tutmayan ve yanmayan kumaşlar elde edilmiştir. Bu kumaşlar, itfaiyeciler gibi riskli işlerde çalışanların kıyafetlerinde de kullanılmaktadır. Otomobil boyalarının nanoparçacıklarla hazırlanması sonucu çizilmez boyalar üretilmesi mümkün olmuştur. Bilgi işleme alanında çok önemli yeri olan nanoteknoloji, artık hayatın her noktasında kendini göstermektedir. Tarım, biyoloji, mekanik, elektronik, tıp ve kimya alanlarında uygulanan yeni yöntemlerde de nanoteknolojiden faydalanılmaktadır. Bu sayede geliştirilen yeni ürün, hizmet ve yöntemler günlük hayatı kolaylaştırmaktadır.

BİLGİ

Karbon nanotüplerin yüzey alanları çok geniş (1 gramları 500 m2 yer kaplar.) ve yüzeyde tutma özelikleri yüksek olduğu için bu tüpler zehirli kimyasal maddelerin, tuzların ve biyolojik kirleticilerin sudan ayrılmasında uygun bir zar olarak kullanılabilir. Böylece hem deniz suyundan içme suyu elde edilebilir hem de temiz suya ulaşma imkânı bulunmayan bölgelerde yaşayan binlerce insan temiz su kullanabilir.

UYGULAMA 1

Nanobilimin ve nanomalzemenin temel özelliklerini açıklayınız. Nanomalzemelerin teknolojideki kullanım alanlarına örnekler veriniz.

  • Cevap:

Nanobilim, madde ve malzemelerin nanometre boyutunda incelenmesi ve manipüle edilmesi ile ilgilenen bir araştırma alanıdır. Nanobilim, malzemelerin nanometre boyutundaki yapılarının özelliklerini anlamamıza ve özellikle nanomalzemelerin üretimi, karakterizasyonu ve uygulamalarının geliştirilmesi için çalışmalar yapmaktadır. Nanomalzemeler, malzemelerin özelliklerinde büyük bir değişiklik yapabilen ve endüstride birçok alanda kullanılabilen malzemelerdir.

Nanomalzemelerin temel özellikleri şunlardır:

Yüzey alanı: Nanomalzemelerin yüzey alanı büyük olduğundan, reaksiyon hızı artar ve yüzey özellikleri önem kazanır.

Boyut: Nanomalzemelerin boyutu 1-100 nanometre arasındadır.

Yoğunluk: Nanomalzemelerin yoğunluğu düşüktür.

İletkenlik: Bazı nanomalzemeler yüksek iletkenlik gösterir.

Manyetizma: Bazı nanomalzemeler manyetik özelliklere sahiptir.

Nanomalzemelerin teknolojideki kullanım alanlarına örnekler şunlardır:

Elektronik: Nanomalzemeler, daha küçük, daha hızlı ve daha verimli elektronik cihazların üretiminde kullanılır. Örneğin, nanotüpler ve grafen, yüksek performanslı yarı iletken malzemeler olarak kullanılır.

Gıda endüstrisi: Nanomalzemeler, gıdaların kalitesini artırmak, dayanıklılığını ve raf ömrünü uzatmak için kullanılır.

İlaç endüstrisi: Nanomalzemeler, ilaçların teslimatını, emilimini ve etkinliğini artırmak için kullanılır.

Enerji: Nanomalzemeler, güneş enerjisi panellerinin verimliliğini artırmak, yakıt hücrelerinin performansını artırmak ve depolama kapasitesi yüksek bataryaların üretimini sağlamak için kullanılır.

Malzeme bilimi: Nanomalzemeler, yapı malzemelerinin gücünü ve sertliğini artırmak, kaplama malzemelerinin aşınma direncini artırmak ve optik malzemelerin özelliklerini iyileştirmek için kullanılır.

12. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 307 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!