Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 56

“12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 56 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 56

1.3.1. AÇISAL MOMENTUM

Dönme hareketi yapan cisimlerde çizigisel momentum ile birlikte bir de açısal momentum vardır. Dönen cisimler göz önüne alındığında makro âlemde bilgisayar CD’sinin, bisiklet tekerinin, topacın, buz pateni yapan bir sporcunun kendi ekseni etrafında dönmesi ve gezegenlerin belli yörüngelerde hareket etmesi gibi birçok olayda fiziksel nicelik olarak açısal momentum oluşur. Açısal momentum niceliği mikroskobik ölçekte de geçerli olup molekül ve çekirdek fiziğinin modern teorilerinin geliştirilmesinde etkin olarak kullanılmaktadır.

Açısal momentumun korunumu, önemli korunum yasalarından olup fiziğin birçok alanında kullanılmaktadır. Örneğin astronomide, atom ve molekül fiziğinde, klasik mekanikte ve kuantum mekaniğinde, çekirdek fiziğinde, yüksek enerji ve parçacık fiziğinde çözümlemeler yapılırken açısal momentum korunumuna sık sık başvurulur.

Doğrusal yörüngede sabit bir hızla hareket eden bir cismin hızının ve kütlesinin çarpımı (P=m.v) çizgisel momentumunun büyüklüğüdür. Çizgisel momentum cismin şekline bağlı değildir. Vektörel bir büyüklük olup yönü hız vektörüyle aynı yöndedir. Bir cismin çizgisel momentumunun seçilen referans noktasına olan uzaklığı ile çarpımına açısal momentum denir. Açısal momentum, çizgisel momentumun torku olarak da tanımlanabilir.

Görsel 1.3.1’de görüldüğü gibi bir sporcu, ipe bağlı çekici belli bir hızla çevirdiği zaman dönme eksenine göre çekice açısal bir momentum kazandıracaktir. Çekicin kazanmış olduğu açısal momentum, çekicin dönme eksenine uzaklığı ile çizgisel momentumunun çarpımı kadardır. Oluşan açısal momentum vektörü L, yarıçap vektörü Tve çizgisel momentum vektörü P Şekil 1.3.1’de gösterilmiştir.

Açısal momentum L ile gösterilir ve vektörel bir büyüklüktür. Yönü, P ve t vektörlerinin bulunduğu düzleme diktir ve sağ el kuralıyla bulunur. S1’da birimi kg.m2 /s = N.m.s = J.s’dir. Açısal momentum büyüklüğünün, çizgisel momentum büyüklüğü ile arasındaki ilişki şu şekilde yazılabilir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

12. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 56 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!