Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 116

“12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 116 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 116

Işıkta girişim deneyi, tarihte ilk kez 1801 yılında Thomas Young (Tamıs Yang) tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu yüzden deney, Young deneyi olarak da adlandırılmaktadır. Bu deneyde ışık, yarıklardan geçerek perdede bant şeklinde karanlık ve aydınlık saçaklar meydana getirir. Çift yarıkta girişim deneyinde yarıklar, birer ışık kaynağı gibi davranarak perde üzerinde girişim deseni oluşturur. Işık dalgalarının tepe noktaları üst üste bindiğinde aydınlık saçak, ışık dalgaları birbirini söndürdüğünde karanlık saçak oluşmaktadır (Şekil 3.7: a ve b).

Işığın çift yarıkta girişimi sonucunda perdede Şekil 3.8’de gösterildiği gibi bir desen oluşur. Gösterilen desenin O noktası, merkezî aydınlık saçağın orta noktasıdır. O noktasının sağında ve solunda simetrik olarak eşit genişlikte aydınlık ve karanlık saçaklar (bantlar) meydana gelir. Girişim deseninde komşu iki aydınlık ya da karanlık saçağın orta noktalarını birleştiren çizgiler arasındaki uzaklığa saçak aralığı denir ve bu uzaklık Ax ile ifade edilir. Çift yarıkta girişim deseninde merkezî aydınlık saçağın genişliği, aydınlık saçakların genişliğine eşittir.

Saçak aralığının girişim deseninde önemli bir yeri vardır. Saçak aralığının büyük veya küçük olması, belirlenen bir mesafedeki saçak sayısını ve girişim desenini değiştirebilir. Saçak aralığı; ışığın rengine dolayısıyla dalga boyuna (A), yarıklar arası mesafeye (d), yarıklar düzlemi ile perde arasındaki uzaklığa (L), perde ile yarıklar düzlemi arasındaki ortamın kırıcılık indisine (n) bağlı olarak değişir. Bu durumda saçak aralığı şu şeklide ifade edilebilir:

Bu bağıntıdan şu sonuçlara ulaşılabilir:
1. A veya L niceliklerinin artması saçak aralığını büyütür.
2. d veya n niceliklerinin artması saçak aralığını küçültür.
Işık şiddeti aydınlık saçakların parlaklığını değiştirebilir fakat saçak aralığını değiştirmez.

Dalga Boyunun Saçak Aralığına Etkisi

Diğer değişkenlerin sabit tutulması şartıyla kırmızı ve mavi ışıkla yapılan çift yarıkta girişim deneyinde Şekil 3.9’da modellenen desen elde edilmiştir. Bu desendeki saçak aralığının farklı olmasının sebebi, ışıkların dalga boyunun farklı olmasıdır. Kırmızı ışığın dalga boyu, mavi ışığa göre daha büyüktür. Bu durumda kırmızı ışıkta saçak aralığı daha büyük olur (Axtarmızı > Axmavi). Saçak aralığı büyüdüğünde belirlenen bir mesafede oluşan aydınlık saçakların sayısı azalır. K-L aralığında mavi ışıkla oluşan aydınlık saçak sayısının daha fazla olduğuna dikkat ediniz.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 116 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!