Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 123

“12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 123 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 123

Kırınım Deseninde Merkezî Aydınlık Saçağın Yerini ve Saçak Aralığını Etkileyen Faktörler

Tek yarıkta kırınım deneyinde ışık kaynağı, yarığın tam ortasına gelecek şekilde sabitlendiği için ışık kaynağından çıkan ışınlar, yarık kenarlarına aynı anda ulaşır. Merkezî aydınlık saçak, desenin tam ortasında yer alır. Diğer saçaklar ise simetrik olarak merkezî aydınlık saçağın her iki yanına dizilir.

1. Işık kaynağı, yukarı veya aşağı hareket ettirildiğinde ışık kaynağından çıkan ışınlar, yarık kenarlarına aynı anda ulaşamaz. Işınlar, yarığın hangi kenarına geç gelirse perdede ulaşacağı noktaya da geç varır. Bu nedenle merkezî aydınlık saçak o tarafa doğru kayar. Örneğin ışık kaynağı +y yönünde hareket ettirilirse merkezî aydınlık saçak (A0) ortada değil, Şekil 3.16’da gösterildiği gibi -y yönünde oluşur. Diğer saçaklar yine merkezî aydınlık saçağın (Ao1) her iki yanına simetrik olarak dizilir. Saçak aralıklarında herhangi bir değişim gözlemlenmez.
2. Işık kaynağının Şekil 3.16’daki gibi x doğrultusunda yatay olarak sağa veya sola hareket ettirilmesi sadece desenin parlaklığını etkiler. Işık kaynağı yarıklar düzlemine yaklaştıkça desenin parlaklığı artar. Merkezî aydınlık saçağın yeri ve saçak aralığı bu durumdan etkilenmez.
3. Şekil 3.17’de görüldüğü gibi yarığın bir kısmını kapatacak şekilde koyulan engel saydam ise bu engel, ışığın hızının azalmasına neden olur. Bu nedenle ışık, perdede ulaşacağı noktaya daha geç varır. Işınlar, yarığın hangi kenarından daha geç çıkarsa merkezî aydınlık saçak o tarafa doğru kayar. Bu durumda merkezî aydınlık saçak -y yönünde kayar. Saçak aralığında herhangi bir değişim gözlemlenmez. Eğer engel saydam değilse ışık, engelden geçemediği için merkezî aydınlık saçak +y yönünde kayar. Yarık genişliği azalacağı için saçak aralığı artacaktır.
4. Yarık düzlemi, Şekil 3.18’deki gibi ok yönünde küçük bir açıyla döndürüldüğünde yarıklar arasındaki düşey uzaklık azalır (w > w1). Saçak aralığını veren Ax bağıntısına göre saçak aralığı büyür. Merkezî aydınlık saçak, geciken kaynak (yarıklar bir ışık kaynağı gibi düşünülürse) tarafına doğru kayar. Gecikme yoksa merkezî aydınlık saçak yerinde kalır.
5. Yarık genişliği (w) artırıldığında Ax bağıntısına göre saçak aralığı küçülür. Merkezî aydınlık saçağın yeri değişmez.
6. Yarık düzlemi ile perde arasına kırıcılık indisi (n) havadan daha büyük bir ortam yerleştirilirse Ax bağıntısına göre saçak aralığı küçülür. Merkezî aydınlık saçağın yeri değişmez.
7. Yarık düzlemi ile perde arasındaki uzaklık (L) artırıldığında Ax bağıntısına göre saçak aralığı büyür. Merkezî aydınlık saçağın yeri değişmez.
8. Kullanılan ışık kaynağının dalga boyu (A) büyürse Ax bağıntısına göre saçak aralığı da büyür. Merkezî aydınlık saçağın yeri değişmez.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 123 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!