Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 157

“12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 157 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 157

Bu durumda elektronların yerinin nasıl belirleneceği bir sorun olarak ortaya çıkmıştır. Erwin Schrödinger, de Broglie dalgası hipotezinden yararlanarak elektron gibi küçük parçacıkların hareketini tanımlayan denklemler geliştirmiştir. Bu denklemler, elektronların bulunma olasılığı yüksek yerleri belirleme imkânı sağlamıştır. Ona göre elektronlar; kesin dairesel yörüngelerde değil, atomun çevresinde, orbital adı verilen yerlerde hareket etmektedir. Elektrona bir dalga eşlik ettiği için elektronun, dalganın olduğu yerde bulunma ihtimali daha yüksektir. Elektronun bulunma ihtimali olan yeri belirleyen bu dalgalara olasılık dalgası denir. Erwin Schrödinger’in, elektronların hareketini ve bulunma olasılığı yüksek yerleri açıklamak için kullandığı denklemlere Schrödinger dalga denklemleri denir. Günümüzde elektronların yeri ve hareketleri, kuantum sayılarıyla ifade edilmektedir. Kuantum sayıları, Schrödinger dalga denklemlerinin sonuçlarından biridir.

Ülkemizde Atom Fiziği Konusunda Çalışma Yapan Bazı Bilim İnsanları

Ülkemizde atom fiziği konusunda çalışma yapan bilim insanlarına Feza Gürsey, Asım Orhan Barut ve Behram N. Kurşunoğlu örnek gösterilebilir (Görsel 4.10). Her üç bilim insanımız da atom fiziğine katkıları nedeniyle TÜBİTAK Bilim Ödülü’ne layık görülmüştür.

Modern Atom Teorisinin Genel Özellikleri
1. Elektronların yerleri tam olarak belli değildir, sadece bulunma ihtimalinin yüksek olduğu bölgeler belirlenebilir ve bu bölgelere orbital denir. Bu bölgeler elektron bulutu olarak da adlandırılır.
2. Atomdaki elektronların dağılımı ve bulunabileceği enerji düzeyleri kuantum sayısıyla ifade edilir. Kuantum sayıları şu şekilde tarif edilir:
• Baş Kuantum Sayısı (n): Elektronun bulunma olasılığının yüksek olduğu kabuk bölgesini gösterir (n = 1,2, 3, 4 için sırasıyla K, L, M, N kabuğu). Bohr atom modeline göre yörünge numarasıdır. Her kabuğun alacağı maksimum elektron sayısı bellidir.
• Açısal Momentum Kuantum Sayısı ( 1 ): Orbitalin türünü ve biçimini (s, p, d, f) gösterir. Örneğin açısal mo- mentum; s, p, d, f orbitalleri için sırasıyla 1 = 0, 1,2, 3 değerlerini alır.
• Manyetik Kuantum Sayısı ( mt): Manyetik alandaki orbitalin uzaydaki yönelimini gösterir. Örneğin 2. yörünge p orbitali için mt = -1,0, 1 değerlerini alır.
• Spin Kuantum Sayısı (m$): Elektronun dönme yönünü gösterir (elektronlar için ms = -1/2 ve ms = + 1/2).
3. Elektronların yörüngeleri, çekirdeğe olan uzaklıkları, açısal momentumları ve enerjileri kuantumludur.
4. Elektronlar hem parçacık hem dalga özelliği gösterir. Maddenin parçacık ve dalga özelliği aynı anda belirlenemez.
5. Elektronları üst enerji seviyelerine çıkarmak için onlara iki enerji seviyesi arasındaki enerji farkına eşit değerde enerji verilmelidir.
6. Işıma spektrumu, dış manyetik alanın etkisi altında incelendiğinde bazı spektrum çizgilerinin alt spektrum çizgilerine ayrıştığı görülür.

ARAŞTIRMA

Aşağıda verilen konuları araştırınız. Ulaştığınız verileri sınıfta sunum yaparak arkadaşlarınızla paylaşınız. 

1. Feza Gürsey, Asım Orhan Barut ve Behram N. Kurşunoğlu’nun atom fiziğine katkıları ve çalışmaları

  • Cevap: Feza Gürsey, Asım Orhan Barut ve Behram N. Kurşunoğlu, atom fiziği ve parçacık fiziği alanında önemli katkılarda bulunmuş bilim insanlarıdır. Feza Gürsey, grup teorisi ve simetri konularında çalışmış ve parçacık fiziği alanında özellikle SU(3) simetrisini geliştirmiştir. Asım Orhan Barut, genel görelilik ve kuantum mekaniği konularında çalışmış ve “Barut-Dırac teorisi” olarak bilinen bir teoriyi geliştirmiştir. Behram N. Kurşunoğlu ise nükleer fizik ve kozmoloji alanında çalışmış ve Big Bang teorisine katkıda bulunmuştur.

2. Modern atom teorisinin öncülük ettiği teknolojilerin günlük yaşantınıza katkıları

  • Cevap: Modern atom teorisi, birçok teknolojik gelişmenin temelini atmıştır. Elektronik cihazlar, atomların elektron konfigürasyonlarına dayalı olarak çalışır. Bu, bilgisayarlar, cep telefonları, televizyonlar gibi günlük yaşantımızın ayrılmaz bir parçası olan teknolojilerin temelini oluşturur.

12. Sınıf Meb Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 157 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!