Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 163

“12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 163 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 163

Parçacıkların Sınıflandırılması

1. Kuarklar

Kuarklar; yükü, kütlesi ve spini olan fermiyon parçacıklardır. Temel parçacık olan kuarklar, standart modele göre altı çeşittir. Kuarklar üç nesil olarak yukarı ve aşağı kuark (u ve d), tılsım ve acayip kuark (c ve s), üst ve alt kuark (t ve b) şeklinde sınıflandırılır. Kuarkların ve antikuarkların elektriksel yük değeri ve sembolleri Tablo 4.2’de gösterilmiştir. Her kuarkın bir karşıt parçacığı vardır. Bu parçacıklara antikuark denir. Antiku- arklar, kuarkı temsil eden harfin üzerine çizgi çekilerek gösterilir (U veya d gibi). Henüz doğada tek başına bulunan kuark tespit edilmemiştir. Kuarklar, birleşe- rek hadron grubunda yer alan baryonlar ile mezonları oluşturur.

Hadronlar: Ağır parçacıkların olduğu grubun genel adıdır. Hadronlar, iki grupta toplanır. Üçlü kuarklar, baryonları; ikili kuarklar, mezonları oluşturur.

a) Baryonlar

Baryonlar, hadron grubunun en ağır parçacıklarıdır. Üç kuarkın birleşmesiyle oluşur. Bu grubun en çok bilinen ve en hafif parçacıkları proton ve nötrondur. Proton ve nötron, u ve d kuarklarının bir araya gelmesi ile oluşan baryonlardır. Tablo 4.3’te baryonlar ve bazı özellikleri verilmiştir.

Baryon ailesinden olan nötron, u ve d kuarklarından oluşmaktadır. Baryon ailesi üçlü kuark yapıdadır. Buna göre nötronun kuarklar ile nasıl modellenece- ğini gösteriniz.

Nötron, yüksüz parçacık olduğundan u ve d kuarkları kullanılıp yük değeri sıfırlanarak modellenebilir. u kuarkının elektrik yük değeri +2/3, d kuarkının elektrik yük değeri -1/3’tür. Bu durumda nötronun bir tane yukarı (u), iki tane aşağı (d) kuarktan oluştuğu sonucuna ulaşılır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 163 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!