Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 178

“12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 178 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 178

radyasyon yayar. Teknolojik aletlerden uzak durmak, İyonlaştırıcı olmayan radyasyona maruz kalmayı azaltacaktır. İyonlaştırıcı olmayan radyasyonun canlılar üzerindeki zararlı etkileriyle ilgili çalışmalar devam etmektedir. Bu radyasyonun işareti Görsel 4.31’de verilmiştir.

İyonlaştırıcı Radyasyon

Bu radyasyon türü ile günlük hayatta sıkça karşılaşılır. Doğal iyonlaştırıcı radyasyon; yer kabuğunda bulunan elementlerde, yapı malzemelerinde, toprakta yetişen gıda maddelerinde, kayaçlarda, suda ve havada bulunur. Uzaydan gelen kozmik ışınlar, Güneş’ten gelen morötesi ışınlar (uzak), X ışınları ve gama ışınları doğal iyonlaştırıcı radyasyondur.
Uranyum, toryum, radyum, aktinyum gibi radyoaktif elementlerden yayılan alfa ve beta parçacıkları, gama ve X ışınları doğal iyonlaştırıcı radyasyondur.

İyonlaştırıcı radyasyon, yapay yollarla da elde edilir. Tıpta röntgen, nükleer görüntüleme, radyoterapi gibi uygulamalarda X ışınları ve gama ışınlarından faydalanılır. Ayrıca endüstriyel işlemlerde, güvenlik amaçlı uygulamalarda, araştırma ve bilimsel çalışmalarda iyonlaştırıcı X ışınları ve gama ışınlarından yararlanılır. Tehlikeli radyasyonun veya iyonlaştırıcı radyasyonun geleneksel işareti Görsel 4.32’de gösterilmiştir.

Radyasyon Güvenliği Yönetmeliği’ne göne bir kişi için yıllık etkin doz 1 mSv’i (milisievert) geçemez. Özel durumlarda ardışık beş yılın ortalaması 1 mSv olmak üzere yılda 5 mSv’e kadar izin verilir. Cilt için yıllık eş değer doz sınırı 50 mSv, göz merceği için 15 mSv’tir. Bu sınırlara tıbbi ışınlamalar ve doğal radyasyon nedeniyle maruz kalınacak dozlar dahil edilmez. Bazı uygulamalar sonucunda alınabilecek İyonlaştırıcı radyasyonun yaklaşık değerleri aşağıda verilmiştir.
• Akciğer Röntgeni: 0,1 mSv
• Akciğer Tomografisi: 5 mSv
• Mamografi: 1 mSv
• Bilgisayarlı Tomografi (beyin): 1-5 mSv
• Diş Röntgeni: < 0,1 mSv (mSv: radyasyon doz birimi)

Radyasyonun Biyolojik Etkileri ve Radyasyondan Korunma Yolları

İyonlaştırıcı radyasyon öncelikle hücreyle etkileşir, DNA ve RNA moleküllerinde tahribat oluşturur. Özellikle kendini yenileyen hücreler, bu durumdan çok daha kolay etkilenir. İyonlaştırıcı radyasyon, hücrenin ölümüne yol açabilir. İyonlaştırıcı radyasyonun biyolojik etkisini tedavi edici veya azaltıcı herhangi bir ilaç mevcut değildir. Bu yüzden iyonlaştırıcı radyasyona maruz kalınmaması en önemli tedbirdir. Radyasyon dozunun belirlenen sınır değerleri aşmaması için gerekli tedbirlerin alınması sağlık açısından önemlidir. Bu kapsamda koruyucu kıyafetler, eldivenler ve maskeler radyasyona karşı alınacak önlemlerdendir.

Sigaranın sağlığa zararları ile birey ve aile ekonomisine olumsuz etkileri herkesçe bilinir. Bununla birlikte sigara dumanında radyasyon bulunduğu pek bilinmez. Sigara dumanındaki radyasyonun bir kısmı içici tarafından direkt vücuda alınır, diğer kısmı da havaya üflenen dumanla pasif içicilerin vücuduna girer. Günde 1,5 sigara paketinden alınan yıllık radyasyon miktarı, bir kişi için belirlenen yıllık radyasyon miktarından çok daha fazladır.

ARAŞTIRMA

Aşağıda verilen konu başlıkları ile ilgili araştırma yapınız. Elde ettiğiniz verileri sınıf ortamında sunum yaparak arkadaşlarınızla paylaşınız.

1. Yaşam alanlarındaki radyasyon kaynakları

  • Cevap: Yaşam alanlarındaki radyasyon kaynakları çeşitlilik gösterir ve bu kaynaklar genellikle doğal ve yapay olarak ikiye ayrılır. Doğal kaynaklar arasında radyoaktif maddelerin yer altında bulunması, radyoaktif gazların yayılması ve kozmik ışınlar yer alırken, yapay kaynaklar arasında radyoterapi ve radyolojik işlemler, nükleer enerji santralleri, radyoaktif atıkların depolanması gibi faktörler bulunur.

2. Radyasyondan korunma yolları

  • Cevap: Radyasyondan korunma yolları, kişilerin radyasyona maruz kalma riskini azaltmaya yönelik önlemleri içerir. Bu önlemler arasında doz sınırlarına uygun çalışma, koruyucu giysilerin kullanımı, radyasyon sızdırmaz ekipmanların kullanılması ve gerektiğinde uzman denetimine başvurulması yer alır

3. Radyasyon güvenliği

  • Cevap: Radyasyon güvenliği, radyasyon kaynaklarının kontrol altında tutulmasını ve insan sağlığına zarar vermemesini sağlamayı amaçlar. Bu, radyasyon kaynaklarının düzenli olarak denetlenmesi, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınması ve radyasyon ile çalışan kişilerin eğitilmesi gibi faktörleri içerir.

12. Sınıf Meb Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 178 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!