Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 190

“12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 190 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 190

I. Fizik yasaları, sabit hızla hareket eden ya da durgun referans sistemlerinde aynıdır.
II. Elektromanyetik dalgaların yayılması için esir denilen bir ortama ihtiyaç vardır.
III. Işık hızının ölçülen değeri, gözlemcinin ya da ışık kaynağının hareketinden bağımsızdır.
Yukarıda verilen ifadelerden hangileri Einstein’ın özel görelilik teorisinin temel postülalarındandır

I. Durgun ya da sabit hızlı referans sistemlerine eylemsiz referans sistemi denir. “Fizik yasaları, tüm eylemsiz referans sistemlerinde aynıdır.” ifadesi özel görelilik teorisinin ilk postülasıdır.
II. Michelson-Morley deneyi sonucunda esir ortamına dair herhangi bir kanıta ulaşılamamıştır.
II. ifade görelilik teorisi ile bağlantılı değildir.
III. Boşlukta ışığın hızı, tüm eylemsiz referans sistemlerinde aynı değerdedir. III. ifade özel görelilik teorisinin ikinci postülasıdır.
Dolayısıyla sorunun cevabı I ve III’tür.

UYGULAMA » 2

Bir polis aracı, mavi ve kırmızı renkli ışık yayan tepe ikaz lambasını çalıştırarak trafikte 2j hızı ile ilerlemektedir. Bu sırada yol kenarında duran bir yaya kırmızı renkli ışığı j1, polis aracı ile aynı yönde j hızı ile ilerlemekte olan K aracı mavi renkli ışığı j2 ve karşı şeritten 3 j hızı ile gelmekte olan L aracı kırmızı renkli ışığı j3 hızı ile algılamaktadır. Buna göre jj ve j3 hız büyüklükleri arasındaki ilişki nedir?

  • Cevap: φ1 = φ2 = φ3

UYGULAMA » 3

Einstein’ın çeşitli düşünce deneyleri ile özel görelilik kuramına yol açan paradoksları 16 yaşındayken fark ettiği ve bu deneylerden birinde “Elimde tuttuğum bir ayna ile ışık hızına yakın bir hızla koşabilseydim ne görürdüm?” sorusunu sorduğu söylenir. Einstein’ın sorduğu bu soruya yanıtınız ne olurdu?

  • Cevap: Işık hızının ölçülen değeri, gözlemcinin ya da ışık kaynağının hareketinden bağımsızdır. Bu yüzden Einstein, ne kadar hızlanırsa hızlansın aynada yine kendisini görecektir.

12. Sınıf Meb Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 190 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!