Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 196

“12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 196 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 196

Siyah Cisim Işıması

Maddeler sıcaklıklarına bağlı olarak farklı frekanslarda ışımalar yapar. Bu ışıma, madde taneciklerinin yaptığı titreşim hareketinin bir sonucudur. Yayınlanan dalgaların enerjisi, taneciklerin titreşim hareketine; titreşim hareketinin şiddeti de maddenin sıcaklığına bağlıdır.

Maddenin, sıcaklığa bağlı olarak farklı frekanslarda elektromanyetik dalgalar yayması olayına termal ışıma denir. Düşük sıcaklık değerlerinde yapılan ışımaların dalga boyu, elektromanyetik dalga spektrumunda kızılötesi bölgeye karşılık geldiği için bu ışımalar çıplak gözle görülemez. Cisim, sıcaklığı arttıkça kızarmaya başlar.

Cisim yeterince yüksek bir sıcaklığa ulaştığında var olan kırmızı renkteki ışımaya sarı, yeşil ve mavi renkler eklenir. Daha sonra cisim, bir ampulün tungsten filamanının parıldaması gibi beyaz renkte ışıma yapar. Yıldızlar da bu sırayı izler. Bir yıldızın sıcaklığı ne kadar yüksek olursa rengi de o kadar maviye kayar. En soğuk yıldızlar kırmızı, en sıcak yıldızlar ise mavi renkli ışıma yapar. Sıcaklığın yükselmesiyle beraber yapılan ışıma, tayfın morötesi kısmına kayar. Termal ışıma, elektromanyetik spektrumun kızılötesi, görünür ve morötesi dalga boylarının dağılımından meydana gelir.

Güneş’te veya kamp ateşinde termal ışıma rahatlıkla gözlemlenirken Görsel 5.4’teki gibi kor hâline gelen odun ya da kömür parçalarında kızarıklığın gözlemlenmesi zaman alır. Odanızın duvarı için bu ışınım görünmezdir. Çünkü söz konusu ışınım, elektromanyetik spektrumda görünür bölgenin dışındadır.

Cisimler, bir yandan üzerlerine düşen ışığı yansıtırken diğer taraftan sahip oldukları sıcaklık değerine bağlı olarak belirli dalga boylarında ışıma yapar. Bu nedenle herhangi bir cisimden yayılan termal ışımayı belirlemek oldukça güçtür. Deneysel çalışmalarda termal ışımanın özelliklerinin tam olarak belirlenebilmesi için üzerine düşen ışığı tamamen soğuran bir cismin kullanılması şarttır. Bu şekilde üzerine düşen ışığın tamamını soğuran ve sıcaklık değerine bağlı olarak her dalga boyunda ışıma yapabilen cisimlere siyah cisim, bu cisimlerin yaptığı termal ışımaya ise siyah cisim ışıması denir. Böyle bir cisim bulmak imkânsızdır. Ancak Şekil 5.7’de gösterilen oyuk cismin içi, ideal bir yaklaşımla siyah cisim olarak kabul edilebilir. Delikten oyuğa giren ışık, ardışık yansımalar yapar ve oyuk tarafından hapsedilir. Işığın tüm enerjisi oyuk tarafından soğrulur. Bu yüzden ışığın tekrar dışarı çıkma ihtimali çok zayıflar.

Maddenin, sıcaklığa bağlı olarak farklı frekanslarda elektromanyetik dalgalar yayması olayına termal ışıma denir. Verilen görsellerden hangilerinde termal ışıma yapılmaktadır?

Maddeler sıcaklıklarına bağlı olarak farklı frekanslarda ışımalar yapar. Bu ışımalardan bazıları görünür bölgede olmadığı için insan gözü tarafından algılanamaz.
I. görselde Güneş’in yaptığı ışıma insan gözü tarafından algılanırken II ve III. görseldeki ışımalar algılanamaz. Dolayısıyla her üç görselde de termal ışıma yapılmaktadır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 196 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!