Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 36

“12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 36 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 36

Havadaki basınç değişimleri sonucunda kendi etrafında dönerek ilerleyen rüzgârlara hortum denir.

Hortumların yapısı, genellikle bir huniye benzer özellikler göstermektedir. Yere yakın dar kısım, hortumun en kuvvetli dönme bölgesidir. Hortumun içindeki rüzgârlar saatte yaklaşık 400 kilometrelik hıza ulaşabilmektedir.

Hortumlar, yüksek dönme hızlarına ulaşarak maddi zararlara (binalarda, üretim tesislerinde, enerji iletim hatlarında vb.), yaralanmalara hatta can kayıplarına neden olabilmektedir.

Hortumlar, yılın herhangi bir zamanında dünyanın hemen hemen her yerinde meydana gelebilir. Özellikle bahar aylarında ABD ve Arjantin’de hortumların görülme sıklığı fazladır. Dünyada meydana gelen hortumların yaklaşık %75’i Kuzey Amerika’da ortaya çıkmaktadır. Ülkemizde ise hortumlarla en çok Antalya Körfezi’nde karşılaşılmaktadır. Bu bölge, Avrupa’nın en çok hortum görülen bölgesidir.

Ülkemizde 1818 yılından bugüne kadar 700’den fazla hortum tespit edilmiştir. İstatistiklere göre ülkemizde yılda ortalama 50 hortum meydana gelmektedir. İklim değişikliğinin etkisiyle hortumların görülme sıklığı artma eğilimindedir. 2019 yılında Antalya’da yaşanan hortum felaketinde 36 konut ağır, 391 konut hafif hasar almış, 15 kişi yaralanmış, 2 kişi hayatını kaybetmiştir.

HAZIRLIK SORULARI

Ülkemizde hortumların en sık görüldüğü bölge neresidir?

  • Cevap: Ülkemizde hortumların en sık görüldüğü bölge Marmara Bölgesi’dir.

Hortumların yere yakın dar kısmında dönme hızının diğer kısımlarına göre daha kuvvetli olmasının sebebi ne olabilir?

  • Cevap: Hortumların yere yakın dar kısmında dönme hızı yüksek olmasının sebebi, merkezcil kuvvetin etkisiyle havanın daha hızlı bir şekilde sıkıştırılmasıdır.

Basit malzemeler kullanarak yapay bir hortum oluşturmak için nasıl bir düzenek kurmanız gerekir?

  • Cevap: İki pet şişeyi birleştirerek ve birini suyla doldurarak ters çevirdiğinizde, suyun diğer şişeye aktığı sırada yapay bir hortum oluşturabilirsiniz.

12. Sınıf Meb Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 36 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!