Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 45

“12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 45 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 45

Açısal Momentum ve Çizgisel Momentum Arasındaki İlişki

Öteleme hareketi yapan bir cismin kütlesiyle hızının çarpımına eşit olan vektörel niceliğe çizgisel momentum denir. Çizgisel momentumun sembolü P, SI’da birimi kilogram . metre/saniyedir (kg . m/s). Şekil 1.19’da sür- tünmesiz yüzeyde hareket eden m kütleli cismin j hızı ile öteleme hareketi yaptığı görülmektedir. Bu cismin çizgisel momentumu, matematiksel olarak şu şekilde gösterilir:

Açısal momentum, çizgisel momentumun torku olarak da ifade edilir. Bir eksen etrafında dönen bir cismin (Şekil 1.20) açısal momentumu, matematiksel olarak şu şekilde gösterilir:

Çizgisel momentum, açısal momentum ve yarıçap vektörleri her zaman birbirine diktir. Bu model yardımıyla açısal momentumun büyüklüğünü bulmak için çizgisel momentum yerine m • j yazıldığında matematiksel modeli elde edilir.

Açısal momentum da çizgisel momentum gibi vektörel bir niceliktir. Açısal momentumun yönü, sağ el kuralı ile bulunur. Sağ elin dört parmağı cismin dönüş yönünü, başparmak ise açısal momentumun yönünü gösterir. Şekil 1.21: a ve Şekil 1.21: b’de zıt yönlere dönen cisimlerin açısal momentumlarının yönü gösterilmiştir.

UYGULAMA » 2

Doğada havadaki basınç değişimlerine bağlı olarak oluşan, kendi ekseni etrafında dönerek hareket edebilen, yüksek hızlara ulaşabilen ve yıkıcı etkileri olan şiddetli rüzgâr çeşidine hortum denir. Görselde verilen hortumun oluşumunda açısal momentumun etkisini açıklayınız. Açısal momentum kavramına günlük hayattan örnekler veriniz.

  • Cevap: Hortumun yere yakın kısmının yarıçapı dardır ve bu kısım yüksek hızla döner. Yerden yukarı doğru yarıçap genişler ve hız düşer.

12. Sınıf Meb Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 45 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!