Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 80

“12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 80 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 80

Bu ünitede basit harmonik hareket ile düzgün çembersel hareketin ilişkisi analiz edilecek; düzgün çembersel hareketten yola çıkılarak basit harmonik harekette denge noktası, genlik, uzanım, periyot, frekans ve geri çağırıcı kuvvet kavramları açıklanacak; basit harmonik hareketin konum-zaman, hız-zaman ve ivme-zaman değişimleri verilecek; yay sarkacı ve basit sarkacın periyotlarının bağlı olduğu değişkenler belirlenecek; yay sarkacı ve basit sarkacın periyotları ile ilgili matematiksel işlemler yapılacaktır.

Bilim insanları, yüzyıllar öncesinde iki konu etrafında hararetli tartışmalar yürütmüştür: Dünya mı Güneş’in, Güneş mi Dünya’nın etrafında dolanıyor? Dünya kendi ekseni etrafında dönüyor mu, dönmüyor mu? Bu konulardaki tartışmalar öyle bir seviyeye ulaşmıştır ki İtalyan bilim insanı Galileo Galilei, Dünya’nın döndüğünü iddia ettiği için 1633 yılında dönemin engizisyon mahkemesi tarafından yargılanmıştır.

Galileo’dan yaklaşık 200 yıl sonra Fransız fizikçi Leon Foucault (Leon Fuko), sarkaçların salınım düzeninden yararlanarak Dünya’nın kendi ekseni etrafında döndüğünü ispatlamak için bir deney hazırlamıştır. Paris’teki Pantheon (Panteun) binasında büyük bir sarkaç düzeneği kurmuş, 67 metrelik bir telin ucuna 28 kg kütleli bir top bağlayarak teli kubbenin tam ortasına asmıştır. Topun alt kısmına sivri bir uç takmış ve bu ucun temas edip iz bırakabileceği bir kum havuzu yerleştirmiştir. Düzenek hazırlandıktan sonra 31 Mart 1851 tarihinde deney gerçekleştirilmiştir. Leon Foucault, sarkacı denge konumundan bir miktar ayırmış ve serbest bırakılan demir topun altındaki sivri ucun kumda bıraktığı izleri incelemiştir. Bir süre sarkacın hareketinde bir düzen gözlemlenmemiş fakat daha sonra hareketler belirli bir düzene kavuşmuştur. Deneyin başlangıcından bir süre sonra hareketlerin düzene kavuşması, sarkacın doğrultu değiştirmesi ile olmuştur. Sarkacın doğrultu değiştirmesine sebep olan etki Dünya’nın dönüşünden kaynaklanmaktadır. Böylelikle Dünya’nın kendi ekseni etrafında döndüğü, gökyüzü gözlemlerinden bağımsız olarak ilk defa kanıtlanmıştır.

HAZIRLIK SORULARI

Foucault sarkacı olarak bilinen düzenekle ulaşılan bilimsel bilgi nedir?

  • Cevap: Foucault sarkacı, Dünya’nın kendi ekseni etrafında döndüğünü deneysel olarak gösteren bir düzenektir.

Sarkaç deneyinden önce Dünya’nın kendi ekseni etrafında döndüğünü savunan bilim insanları, bu görüşe nasıl ulaşmışlardır? Buna yönelik bugünkü kanıtlar nelerdir?

  • Cevap: Gök cisimlerinin hareketleri, gölge oyunları ve yıldızların gece boyunca hareketleri gibi gözlemler, Dünya’nın döndüğüne dair ilk ipuçlarıydı. Bugünkü kanıtlar arasında koreolis etkisi ve uydu gözlemleri bulunmaktadır.

Sarkacın bir tam dolanımı için geçen süre, bulunulan enlem ya da boylama bağlı mıdır?

  • Cevap: Evet, sarkacın bir tam dolanım için geçen süresi bulunulan enleme bağlıdır.

12. Sınıf Meb Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 80 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!