Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 115

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 115 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 115

Ünite Açıklaması

Bu ünitede ısı, sıcaklık ve iç enerji kavramlarının enerji kavramı ile ilişkilendirilmesi ve yapılandırılması amaçlanmıştır. Maddelerin ısı iletim hızının günlük yaşamdaki olaylarla ilişkilendirerek yalıtım, ısıtma sistemleri ve enerji tasarrufu gibi konulara dair çıkarımlar yapılabilmesi, enerji tasarrufunun sağlanabilmesi için yaşam alanlarının yalıtımına yönelik çözüm fikirlerinin geliştirebilmesi amaçlanmıştır. Bununla birlikte küresel ısınmanın sonuçları hakkında farkındalık oluşturmak da bu ünitenin amaçlarındandır.

Kavramlar ve Terimler
Isı, sıcaklık, iç enerji, öz ısı, ısı sığası, hâl değişimi, ısıl denge, enerji iletim hızı, genleşme, büzülme, ısı yalıtımı, hissedilen sıcaklık, küresel ısınma

Konu Başlıkları

5. 1. Isı ve Sıcaklık
5. 1. 1. İç Enerji, Sıcaklık ve Isı
5. 1.2. Termometre ve Sıcaklık Ölçümü
5. 1.3. Sıcaklık Birimleri ile İlgili Hesaplamalar
5. 1.4.Öz Isı ve Isı Sığas
5. 1.5. Maddenin Sıcaklığında Meydana Gelen Değişim
5. 2. Hâl Değişimi
5. 2. 1. Hâl Değişiminde Isı Miktarı
5. 3. Isıl Denge
5. 3. 1. Isıl Dengenin Sıcaklık Farkı ve Isı İle Olan İlişkisi
5. 4. Enerji İletim Yolları ve İletim Hızı 5. 4. 1. Enerji İletim Yolları 5. 4. 2. Enerji İletim Hızı 5. 4. 3. Yaşam Alanlarında Enerji Tasarrufu 5. 4. 4. Hissedilen ve Gerçek Sıcaklık 5. 4. 5. Küresel Isınma 5. 5. Genleşme
5. 5. 1.Katı ve Sıvı Maddelerde Genleşme ve Büzülme

Isınma Turları

1. Vücut sıcaklığının “100 derece” olması mümkün müdür? Açıklayınız?

  • Cevap: Vücut sıcaklığı insanlarda normalde 36.5-37.5 derece arasında değişir ve bu sıcaklık insan vücudunun normal işlevlerini sürdürebilmesi için önemlidir. 100 derece vücut sıcaklığı, insan sağlığı açısından tehlikeli bir durumdur ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle, vücut sıcaklığı 100 derece olması mümkün değildir.

2. Termos içeceklerin sıcaklığının değişme süresini nasıl uzatabilmektedir?

  • Cevap: Termos içecekler, içindeki sıcak veya soğuk sıvının sıcaklığını korumak için tasarlanmıştır. İçeceklerin sıcaklığını daha uzun süre korumak için, termosların iç yüzeyi genellikle vakumla kaplanmıştır. Bu, içerideki sıvıyı dış ortamdan izole ederek sıcaklığın değişmesini yavaşlatır. Ayrıca, termosun kapağı sıkıca kapatıldığında, sıcaklık koruma süresi daha da uzatılabilir.

3. Sıcak su torbasına başka sıvılar (yağ, gliserin vb) ısıtılarak koyulsa aynı fayda sağlanabilir miydi? Neden?

  • Cevap: Sıcak su torbası gibi ısıtıcıların içinde genellikle su kullanılır çünkü su yüksek ısı kapasitesine sahiptir, yani ısıyı depolayabilme kapasitesi yüksektir. Yağ ve gliserin gibi sıvıların ısı depolama kapasiteleri suya göre daha düşüktür, bu nedenle sıcak su torbası yerine kullanıldığında, aynı miktarda ısı depolayamazlar ve daha az etkili olurlar.

4. Karasal bölgelerdeki gece-gündüz sıcaklık farklarının, sahillere göre fazla olmasının nedeni ne olabilir?

  • Cevap: Karasal bölgeler, denizden uzak olduğu için, denizlerden gelen nemli hava akışından daha az etkilenirler. Nemli hava, sıcaklığı dengeleyen bir etkiye sahiptir ve sahillerdeki sıcaklık farklarını azaltır. Karasal bölgelerde ise, nemin az olması nedeniyle, sıcaklık farkları daha belirgin hale gelir.

5. Bilgisayar işlemcilerinin soğutma birimlerinin yapısında bakır elementinin tercih edilmesinin nedeni ne olabilir?

  • Cevap: Bilgisayar işlemcileri yüksek sıcaklıklarda çalışır ve bu nedenle soğutma sistemleri çok önemlidir. Bakır, iyi bir ısı iletkeni olduğu için, bilgisayar işlemcilerinin soğutma birimlerinde tercih edilen bir malzemedir. Bakır, sıcaklığı hızla iletebildiği ve aynı zamanda dayanıklı olduğu için, işlemcinin sıcaklığını düşürmek için en etkili malzemelerden biridir.

9. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 115 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!