Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 129

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 129 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 129

A: İletim doğrultusuna dik kesit alanını (m2)
DT: Ortamlar arası sıcaklık farkını (K)
Dt: Süreyi (s)
L: İletim doğrultusundaki mesafeyi (m)
DQ: Aktarılan ısı enerjisi miktarını (J)
k: Maddenin ısı iletim katsayısını (W/m.K) ifade eder.

5. 4. 3. Yaşam Alanlarında Enerji Tasarrufu

Maddenin özü olan enerji, modern insan için, güzel evler ve yaşamı konforlu hale getiren, binlerce kilometre uzaklara gidebilmenin bir yoludur. Başka bir ifadeyle Dünya’da olan biteni anlamanın, bir bakıma var olmanın aracıdır. Aynı zamanda enerji, insanlığın temel ihtiyaçlarının karşılanmasında, insanın ortalama ömür süresinin uzatılması ve hayat standartlarının yükseltilmesinde birincil derecede bir gereksinim olarak kabul edilmektedir. Türkiye’nin tükettiği temel enerji kaynakları, doğalgaz, kömür, petrol ve hidrolik enerjidir. %87’si fosil yakıtlardan, %13’ü yenilenebilir kaynaklardan sağlanmaktadır. Enerji kaynaklarından sağlanan bu enerji, genel olarak bina sektöründe, sanayide, ulaşımda ve güç üretim sektöründe kullanılmaktadır.

Ne yazık ki; enerji kaynakları sonsuz değildir. Bu nedenle enerji tasarrufu kullanım alanları düşünüldüğünde enerji tasarrufu önem kazanmaktadır. Enerji tasarrufu, üretimde, konforda ve iş gücünde herhangi bir azalma olmadan enerjiyi verimli kullanmak ve israf etmemektir. Enerji tasarrufu enerji ihtiyacının azaltılması şeklinde değil gereksiz enerji tüketimi ve kayıpların azaltılması, aynı işi daha az enerji ile yapmak olarak düşünülmelidir.

Yakın zamana kadar ülkelerin gelişmişliğinde en önemli kriterlerden biri enerji tüketimiydi. Bir ülke ne kadar fazla enerji tüketiyorsa o kadar fazla üretim yaptığı ve refah düzeyinin yüksek olduğu kabul edilirdi. Bugün ise bu değerlendirme geçerliğini yitirmiş durumdadır. Artık gelişmişlik, ülkelerin ne kadar çok enerji tükettiğiyle değil, ne kadar az enerji harcayarak ne kadar çok ürettiğiyle ölçülmektedir. Yani enerji yoğunluğu düşük ülkeler gelişmiş ülke olarak kabul edilmektedir. Bu durum enerji yoğunluğu yüksek olan ülkeler düşük olan ülkelere göre çok daha pahalı yaşıyor, çok daha pahalı üretim yapmak zorunda kalıyor demektir.

Türkiye’de enerjinin yaklaşık %33’ü binalarda kullanılmaktadır. Binalarda tüketilen enerjinin büyük kısmı (%70-90) ısıtma ve soğutma amaçlı, geriye kalan kısım (%20-30) ise aydınlatma ve elektrikli cihazlarda kullanılmaktadır. Dolayısıyla enerjinin büyük kısmının binalarda tüketildiği düşünüldüğünde bu alanda yapılacak basit enerji tasarrufu önlemleri, aile ve ülke ekonomisine, ülkenin enerji bağımlılığının azaltılmasına, çevre ve hava kirliliğinin önlenmesine, Dünya fosil yakıtlarının korunmasına, küresel ısınmanın yavaşlatılmasına katkı sağlayacaktır.
Konutlarda enerjinin verimli kullanılabilmesi için ısı kayıplarının azaltılması, yani ısı yalıtımının yapılması gerekir. Binaların yalıtımına yönelik öneriler aşağıda maddelendirilmiştir.

• Isı yalıtımı, binayı kışın sıcak, yazın soğuk tutar. Bu nedenle binalarda yalıtımla %25′ ten %50′ ye varan oranlarda yakıt tasarrufu sağlanabilir.
• Çatı ve duvar yalıtımının (izolasyonun) yapılması, çift cam veya ısıcam olan pencerelerde ısı kaybı yarı yarıya azaltabilir.
• Evlerde kapı ve pencerelerin hava ve nem sızdırmazlığı yalıtım süngeri, plastik bant, pencere contası vb. malzemelerle sağlanması yaklaşık % 15-20 oranında bir enerji tasarrufu sağlayabilir [5.1].

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 129 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
sad
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!