Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 69

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 69 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 69

ÇALIŞMA KÖŞESİ 3

Gözlemcinin hareketi, gözlemlediği nesnenin hızıyla ilgili farklı yargılar üretmesine neden olmaktadır. Mesela “yere göre hız” denildiğinde kastedilen, Dünya’yı durgunmuş gibi kabul ederek yapılan hız gözlemidir. Hız için göreceli olma durumu, gözlemcinin yaptığı hareketin yapılan gözlemi etkilemesi nedeniyledir. Dolayısıyla referans alınan gözlemciye göre gözlenenin hareket yönü ve hız büyüklüğü değişir. Bu durumla ilgili aşağıda hareketin göreceli olması ile açıklanabilen bazı durumlar verilmiştir. Belirtilen durumlarda seçilen referans noktasını değiştirerek bu referans noktasına göre göreceli durumu açıklayınız.

1. Kuzeye doğru gitmekte olan bir aracın sürücüsü, aynı hızla doğuya gitmekte olan bir aracı güney doğuya gidiyor görür.

  • Cevap: Doğuya gitmekte olan gözlemci kuzeye gitmekte olan hareketliyi kuzey batı yönünde gidiyor görür.

2. Hareketli bir trende bulunan bir kişi istasyonda duran bir kişiye baktığında onu geriye gidiyormuş gibi görür.

  • Cevap: Duran kişi trendeki kişiyi ileriye gidiyor görür.

ÇALIŞMA KÖŞESİ 4

Günlük hayatta birçok fiziksel olay temas gerektiren kuvvet içeriklidir. Kapı açmak, yazı yazmak gibi işler en az iki nesnenin teması sırasında birbirlerine uyguladıkları kuvvetler sayesinde yapılabilmektedir. Buna karşılık saça sürtülen plastik bir kalemin küçük kâğıt parçalarını çekmesi için nesnelerin temas etmesi gerekmez.

Sizlerde günlük hayatta karşılaştığınız temas gerektiren ve gerektirmeyen kuvvetler sonucu gerçekleşen olaylara üçer örnek veriniz.

  • Cevap:

Temas gerektiren kuvvet örnekleri:

  • Arabanın tekerlekleri ile yol arasındaki temas kuvveti, aracın hareket etmesini sağlar.
  • Ayakkabıların tabanı ile zemin arasındaki temas kuvveti, yürümeyi mümkün kılar.
  • Anahtarın kilit içindeki temas kuvveti, kilit açılıp kapanmasını sağlar.

Temas gerektirmeyen kuvvet örnekleri:

  • Rüzgarın ağaçların dallarına uyguladığı kuvvet, dalların hareket etmesine neden olur.
  • Elektrostatik kuvvet, yüklü cisimler arasındaki çekim veya itme kuvvetidir ve temas gerektirmez. Örneğin, bir saça sürtülen plastik tarak, yakınındaki küçük kağıt parçalarını kendine çekebilir.
  • Ayın yörüngesi üzerindeki çekim kuvveti, Dünya’yı yerinde tutar ve ayın yörüngesinde hareket etmesini sağlar. Bu kuvvet temas gerektirmez çünkü iki nesne arasında fiziksel bir temas yoktur.

9. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 69 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!