Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 140

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 140 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 140

9.4.3. ENERJİNİN KORUNUMU VE ENERJİ DÖNÜŞÜMLERİ

9.4.3.I. Mekanik Enerjinin Korunumu

Amaç: Enerjinin bir biçimden diğer bir biçime (mekanik, ısı, ışık, ses gibi) dönüşümünde toplam enerjinin korunduğunu kavratmak.

1. Enerji Dönüşümleri

Enerji dönüşümleri denilince ne anlaşılır? Bu dönüşümlerin bizim için önemi nedir?

Günlük yaşamımızda enerjiye olan bağımlılığımızı düşününüz. Yaşamımız enerji dönüşümlerine bağlıdır. Günlük hayatta farkında olmasak da birçok enerji dönüşümü yaşanır. Örneğin kullandığımız elektrik enerjisinin ısıya dönüşmesi, elektrik enerjisinin mekanik enerjiye dönüşmesi, elektrik enerjisinin ses ve ışık enerjisine dönüşmesi vb.

Evimizde kullandığımız elektrik enerjisinin birçoğu mekanik enerjiye veya ısıya dönüşür. Örneğin fırında elektrik enerjisi ısıya, hava çok sıcak olduğunda kullandığımız vantilatörlerde elektrik enerjisi mekanik enerjiye dönüşür. Barajlardaki durum tam tersidir. Mekanik enerji, elektrik enerjisine dönüşür. Aslında potansiyel enerji kinetiğe, kinetik enerji de elektrik enerjisine dönüşür.

Diğer enerjiler mekanik enerjiye, mekanik enerji de diğer enerjilere dönüşebildiği gibi mekanik enerji kendi içinde de kinetikten potansiyele, potansiyelden kinetik enerjiye dönüşebilir. Örneğin Görsel 4.31’deki gibi bir taş belirli bir yüksekliğe çıkarıldığında yere göre potansiyel enerjiye sahip olur. Taş serbest bırakılırsa hızı dolayısı ile kinetik enerjisi artar. Kinetik enerjisi artarken potansiyel enerjisi azalır. Yere ulaştığında sürtünmeler ihmal edilirse h yüksekliğindeki potansiyel enerjisi kinetik enerjiye dönüşür.

Görsel 4.32’de görülen bisikletlinin tepeye tırmanması ve tepeden aşağıya inmesi sırasında enerji dönüşümleri şu şekilde olur: Bisikletli tepenin alt noktasında iken hareketinden dolayı yalnızca kinetik enerjiye sahiptir. Tepeyi tırmanırken kinetik enerji ile birlikte potansiyel enerjiye de sahip olur. Tepenin zirvesine geldiğinde hâlâ hareket hâlinde ise kinetik enerjisi yanında potansiyel enerjisi de vardır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Ata Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 140 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!