Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 159

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 159 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 159

A. Aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Fiziksel anlamda iş nedir? Açıklayınız.

  • Cevap: Fizik anlamında iş yapılabilmesi için cismin uygulanan kuvvet doğrultusunda yer değiştirmesi gerekir.

2. İş ile enerji arasındaki ilişki nasıldır? Açıklayınız.

  • Cevap: Fiziksel anlamda iş yapmak aslında cismin enerjisinde de değişiklik bir yapmak demektir. Örneğin tahtaya çivi çakmaya çalıştığımızı düşünelim. Çekici her havaya kaldırıldığında enerjisi değişir ve çekice enerji depolanmış olur. Çekicin her vuruşunda çivi bir miktar tahta içinde ilerler. Çekiç bu enerji ile iş yapmış olur.

3. Güç nedir? Açıklayınız.

  • Cevap: Fizik biliminde güç, iş yapma hızıdır. Bir başka deyişle güç, birim zamanda aktarılan enerji ya da birim zamanda yapılan iştir.

4. Fiziksel anlamda kullanılan kuvvet ile gücün günlük hayatta kullanımı arasındaki fark nedir? Belirterek açıklayınız.

  • Cevap: Günlük dilde en çok karıştırılan kavramlardan ikisi de güç ve kuvvet kavramlarıdır. Bir kişi için “Güçlü” derken aslında güç kelimesi günlük hayatta kuvvetli anlamında kullanılır. Gerçekte fizik dilinde güç ve kuvvet kavramları arasında sıkı bir ilişki olmasına rağmen ikisi farklı kavramlardır. Güç bir işin yapılma hızını gösterir. Yapılan iş ne kadar kısa sürede yapılırsa güç o kadar büyük olur. Kuvvet ise zamandan bağımsızdır. Cisim üzerine etkileri gözlenebilir.

5. Mekanik enerji nedir? Açıklayınız.

  • Cevap: Bir cismin sahip olduğu kinetik enerji ile potansiyel enerjinin toplamına mekanik enerji denir.

6. Öteleme kinetik enerjisi nedir? Açıklayınız.

  • Cevap: Öteleme hareketi yapan cisimlerin sahip olduğu enerji öteleme kinetik enerjisidir. Örneğin koşan insanın, dalından düşen elmanın hareketinden dolayı sahip olduğu enerji öteleme kinetik enerjisidir.

7. Enerjinin korunumu ifadesinden ne anlıyorsunuz? Açıklayınız.

  • Cevap: Kinetik enerji potansiyel enerjiye, potansiyel enerji de kinetik enerjiye dönüşür. Enerji dönüşümü potansiyel ve kinetik enerji arasındadır. Sürtünmenin olmadığı kabul edilen sistemlerde mekanik enerji sabit kalır, yani korunur.

8. Canlılar yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmeleri için enerji gereksinimlerini nasıl karşılarlar? Açıklayınız.

  • Cevap: Canlılar enerji ihtiyaçlarını besinlerden karşılar. İnsan vücudu bir makine gibi çalışır. Vücudumuzda fiziksel, kimyasal ve biyolojik olayların gerçekleşmesi enerji dönüşümleri sayesinde olur.

9. Enerji dönüşümü ne demektir? Örnekler vererek açıklayınız.

  • Cevap: Yaşamımızda enerji dönüşümlerinin yeri çok önemlidir. Örneğin elektrik enerjisi başka enerjilerin dönüşümü sayesinde üretilir. Hidroelektrik santrallerde suyun mekanik enerjisinden yararlanılarak elektrik enerjisi üretilir. Binalardaki aydınlatma sistemlerinde elektrik enerjisi ışık enerjisine bazen de ışıkla birlikte ısıya dönüşür.

10. Enerji tasarrufu ile verim arasında nasıl bir bağlantı vardır? Açıklayınız.

  • Cevap: Verimi yüksek araç ve cihazlar kullanmak enerji tasarrufu açısından son derece önemlidir. Verim yüksek olursa boşa giden enerji en aza iner. Örneğin buzdolapları, çoğu elektrikli araçtan farklı olarak günün 24 saatinde ve yılda 365 gün çalışmaktadır. Bu sebeple buzdolabının veriminin yüksek olması önem taşır. Buzdolabı alırken enerji verimliliği etiketine uygun davranılmalıdır.

11. Enerji verimliliği etiketi ve kullanım amacı nedir? Açıklayınız.

  • Cevap: Enerji verimliliği etiketi, ürünlerin enerji tüketimi ile ilgili bilgi verir. Ürünleri koyu yeşil renkten (en etkin) kırmızıya (en az etkin) kadar derecelendirir. Örneğin bulaşık makinelerinin su tüketimi ve gürültü seviyesi, televizyonların ekran boyutu gibi diğer bilgileri de gösterir.

12. Yenilenebilir enerji nedir? Açıklayınız.

  • Cevap: Dünyadaki enerjilerin kaynağı güneş enerjisi olup, özellikle yenilenebilir enerji kaynaklarının çoğu enerjisini güneşten doğrudan veya dolaylı olarak alır. Dolayısıyla bu kaynaklar sürekli olarak yenilendiklerinden tükenmezler. Güneş enerjisi, jeotermal enerji, rüzgâr enerjisi gibi.

13. Yenilenemez enerji kaynakları nelerdir? Açıklayınız.

  • Cevap: Petrol, kömür ve doğal gaz en temel enerji kaynaklarıdır. Bu kaynakların oluşum süreleri çok olduğu için yenilenemeyen enerji kaynakları olarak adlandırılır. Aslında doğada yenilenemeyen enerji türü yoktur. Fakat bazı enerji kaynaklarının oluşumları, dolayısıyla yenilenmeleri çok uzun süreler almaktadır. Bu nedenle yenilenemez enerji kaynakları olarak adlandırılır.

B. Aşağıda verilen ifadeleri okuyunuz. İfadeler doğru ise “D”, yanlış ise “Y” yazınız.

  • Cevap:

1. (Y) İş, vektörel bir niceliktir.
2. (D) Enerji, bir türden başka bir türe dönüşebilir.
3. (D) Mekanik enerji; kinetik ve potansiyel enerjinin toplamına eşittir.
4. (D) Canlıların yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmeleri için gereken minimum enerji miktarına bazal metabolizma denir.
5. (D) Güç, enerji aktarım hızıdır.
6. (D) Enerji korunumu, fiziğin temel yasalarından biridir.
7. (Y) Esneklik potansiyel enerjisi yayın sıkıştırılma ya da gerilme miktarından etkilenmez.
8. (D) Çantayı yerden alıp tezgâhın üzerine koymakla yer çekimine karşı iş yapılmış olur.
9. (D) Sürtünme nedeniyle hedeflenen enerji dönüşümü tamamen sağlanamaz.
10. (Y) Nükleer enerji, yenilenebilir enerji kaynağıdır.
11. (D) Verim, skaler bir niceliktir.
12. (D) Enerji tasarrufu ve enerji verimliliği arasındaki ilişki enerji kimlik belgeleri üzerinden açıklanır.

9. Sınıf Ata Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 159 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!